ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Λάθος το άνοιγμα των καταστημάτων – Το 3ο κύμα είναι μπροστά μας

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Λάθος το άνοιγμα των καταστημάτων – Το 3ο κύμα είναι μπροστά μας

Lockdown: Την έντονη ανησυχία του για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξέφρασε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος – Το 3ο κύμα της πανδημίας είναι μπροστά μας, προειδοποίησε.

«Δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα από υγειονομικής άποψης για άνοιγμα σε αυτή τη φάση της πανδημίας για άνοιγμα του λιανεμπορίου. Στην Ευρώπη το κύμα είναι σφοδρότατο. Είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και σε εμάς».

Με τα λόγια αυτά ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη περιέγραψε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τους ενδοιασμούς του σχετικά με την ορθότητα της απόφασης για το άνοιγμα της αγοράς έστω και με μέτρα προστασίας.

Όπως εξήγησε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας παρουσιάζει αυξητικές τάσεις ενώ στη Θεσσαλονίκη μένει σταθερό. «Επίσης ο αριθμός των κρουσμάτων με τον τρόπο που γίνεται δεν είναι ο σωστός. Δεν μπορεί να περιμένουμε τους πολίτες να πάνε για τεστ. Θα πρέπει να γίνονται πολλοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι, διότι τώρα δεν έχουμε την πραγματική εικόνα της πανδημίας», εξήγησε στο Newsbomb.gr ο κ. Καπρβέλος.

Και πρόσθεσε: «επίσης οι πολίτες έχουν κουραστεί από το lockdown και δεν πρόκειται να εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα για το λιανεμπόριο. Σε αυτή τη φάση που το υγειονομικό μας σύστημα είναι ακόμα πιεσμένο αν αυξηθούν ξανά οι ασθενείς τότε τα πράγματα θα είναι πραγματικά άσχημα».

Όσον αφορά την διάρκεια του 3ου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού ο κ. Καπραβέλος εκτίμησε ότι αυτό δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τον Απρίλιο ενώ όσον αφορά την σφοδρότητά του ανέφερε ότι θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθούμε όλοι μας.

610 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Εξακόσια δέκα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (15/01), εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147.860, εκ των οποίων 52.1% είναι άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.709 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.140 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 319 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. Εξ αυτών, οι 223 (69.9%) είναι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1019 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 34 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.421 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.203 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λιανεμπόριο: Ανοίγουν τα καταστήματα - Πώς θα λειτουργούν - Όλοι οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας