ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊος - Βατόπουλος: Αν το άνοιγμα των καταστημάτων πάει καλά, θα εξεταστεί και η εστίαση

Κορονοϊος - Βατόπουλος: Αν το άνοιγμα των καταστημάτων πάει καλά, θα εξεταστεί και η εστίαση

«Αν δούμε ουρές τη Δευτέρα το απόγευμα μπορεί και την ίδια μέρα να παρθούν αποφάσεις», ανέφερε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Αισιόδοξος ότι μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα πάρει σειρά και η εστίαση, εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το θέμα της εστίασης ίσως εξεταστεί και πάλι από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε δυο εβδομάδες.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Οι όροι όπως τους εισηγήθηκε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης όπως οι 2 ώρες και ο αριθμός των ατόμων στα καταστήματα είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Η επιτροπή συναίνεσε προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα τηρηθούν οι όροι και ο κόσμος θα πειθαρχήσει», ανέφερε ο κ Βατόπουλος.

«Αν γεμίσει η Ερμού σαν να είναι διαδήλωση, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο. Χρειάζεται καλό σύστημα επιτήρησης, αν δούμε ουρές τη Δευτέρα το απόγευμα μπορεί και την ίδια μέρα να παρθούν αποφάσεις», υπογράμμισε στη συνέχεια, μιλώντας στο OPEN.

Αναφερόμενος σε μια πιθανή διασπορά του κορονοϊού με αύξηση κρουσμάτων κατά το άνοιγμα των καταστημάτων ο καθηγητής Μικροβιολογίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να υπολογίσω το ρίσκο. Θα αυξηθούν λίγο τα κρούσματα, κάθε άνοιγμα της κινητικότητας αυξάνει τα κρούσματα, αλλά ελπίζω να μη γίνει σε αριθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμος».

«Γνωρίζουμε πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορονοϊός από περιοχή σε περιοχή, αλλά επειδή τονίστηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, η επιτροπή συναίνεσε να γίνει αυτή η προσπάθεια. Μπορούμε να πάμε και την Τρίτη να ψωνίσουμε ή αν δούμε κόσμο να πάμε λίγο αργότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.

«Τα κρούσματα έχουν ελαττωθεί αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί. Τον Μάιο είχαμε ελάχιστα κρούσματα, και είδαμε ότι είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση. Προϋποθέσεις είναι να τηρούνται τα μέτρα- το 2ωρο sms και οι αποστάσεις. Και η λεπτομερής επιδημιολογική επιτήρηση για να εντοπίσουν οι αρμόδιοι ότι ξεφεύγει η κατάσταση και να επιστρέψουμε στο lockdown», ανέφερε. Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης o κ. Βατόπουλος τόνισε:

«Η ευχή όλων είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα αλλά τα πράγματα γίνονται με μια σειρά, την οποία κανονίζει η πολιτεία και θέτει τις προτεραιότητες. Δυστυχώς διασκέδαση και εστίαση έρχονται σε δεύτερο στάδιο. Αν πάει καλά το λιανεμπόριο θα μπορέσουμε να συναινέσουμε. Η επιτροπή έχει αποφασίσει να παίρνονται οι αποφάσεις κάθε Παρασκευή, πιθανώς στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Να το πω και απλά, “όποιος καίγεται από τον χυλό, φυσάει και το γιαουρτι”, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Παραμένει σε lockdown – Κραυγή αγωνίας από επιχειρήσεις κι εργαζόμενους - Φόβοι για λουκέτα