ΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ - ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Τι παίρνει σειρά μετά τα καταστήματα – Το χρονοδιάγραμμα για μετακινήσεις, εστίαση, Λύκεια

Lockdown: Τι παίρνει σειρά μετά τα καταστήματα – Το χρονοδιάγραμμα για μετακινήσεις, εστίαση, Λύκεια

Lockdown: Πολύ προσεκτικά σχεδιάζει η κυβέρνηση το άνοιγμα της αγοράς με βάση πάντα τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα υποδείξουν στην κυβέρνηση πότε θα γίνει η άρση του lockdown σε περισσότερους τομείς της οικονομίας από αυτούς που άνοιξαν σήμερα, αλλά πότε θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών την Παρασκευή, αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις. Χθες, άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το ζήτημα της πανδημίας «θα μας απασχολήσει καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων» συμπληρώνοντας πως «έχουμε επιδείξει καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτά είναι που επέτρεψαν και στους ειδικούς την Παρασκευή να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου ουσιαστικά σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο ξεκινά σήμερα».

Η μεγάλη επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια

Το σενάριο να επιστρέψουν οι μαθητές στα Γυμνάσια - Λύκεια στις 25/1 απομακρύνεται, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει χρονική απόσταση τουλάχιστον δύο εβδομάδων για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το άνοιγμα των καταστημάτων, με την 1η Φεβρουαρίου να θεωρείται ότι είναι η πιθανότερη ημερομηνία.

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών της Γ’ Λυκείου ως το αμέσως επόμενο στάδιο στην πορεία προς την κανονικότητα τάχθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, αναφέροντας πως «το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια».

Επιπρόσθετα, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε πως αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια.

Το άνοιγμα των σχολείων θα συνοδευθεί από το άνοιγμα των φροντιστηρίων, αλλά τα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ θα περιμένουν κι άλλο.

«Πράσινο φως» για την μετακίνηση από νομό σε νομό

Στις 22 Ιανουαρίου θα αποφασιστεί η άρση απαγόρευσης της μετακίνησης από νομό σε νομό, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν υπό αυστηρές προϋποθέσεις και τα χιονοδρομικά κέντρα από τις 8 Φεβρουαρίου.

Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε δώσει το «πράσινο φως», λέγοντας ότι «έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση»

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου δεν αποκλείεται να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, των κέντρων τατουάζ, όπως ακόμη να επιτραπεί εκ νέου το κυνήγι και το ψάρεμα.

Αργεί η εστίαση

Επόμενος στόχος είναι να ανοίξει η εστίαση, η οποία όμως φαίνεται ότι θα καθυστερήσει.

Το σενάριο που εξετάζεται για τα εστιατόρια και μόνο (και όχι για τα μπαρ), είναι να ανοίξουν μετά τις 15 Μαρτίου υπό αυστηρούς όρους (σε ανοιχτούς χώρους με σόμπες κλπ).

Ενώ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πώς «όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα. Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», προσγειώνοντας σχετικές προσδοκίες.

Αργούν τα γυμναστήρια

Σε δεύτερο χρόνο παρέπεμψε την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» την τρέχουσα εβδομάδα λόγω του λιανεμπορίου, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων από άποψης κοσμοσυρροής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.