ΕΛΛΑΔΑ

Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Έτσι θα δοθεί το «πράσινο φως» λέει ο Χαραλάμπος Γώγος

Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Έτσι θα δοθεί το «πράσινο φως» λέει ο Χαραλάμπος Γώγος
INTIME

Στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό αναφέρθηκε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 προϋπόθεση για ένα τέτοιο «πράσινο φως» αποτελεί το να υπάρχει οριζόντια θετική επιδημιολογική εικόνα, χωρίς «κόκκινες» περιοχές.

«Κοιτάχτε να δείτε. Αυτό το θέμα να σας πω ειλικρινώς η άποψή μου είναι ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί μία επιδημιολογική κατάσταση ας πούμε θετική, καλή αλλά και οριζοντίως. Δηλαδή, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Αν έχουμε κόκκινες περιοχές οι μετακινήσεις αυτές δημιουργούν προβλήματα. Βλέπω ότι και στις κόκκινες περιοχές βελτιώθηκαν τα πράγματα τελευταία. (…) Θέλει μεγάλη προσοχή το θέμα των μετακινήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας ο Χαράλαμπος Γώγος εκτίμησε ότι θα μπορούσαμε να «ανασάνουμε» μέχρι το καλοκαίρι εμβολιάζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Για το γενικό πληθυσμό το στοίχημα του 70% κάλυψης αν υπάρχει συμμετοχή και θέλει να εμβολιαστεί (….) μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε ένα μεγάλο εμβολιασμό, τουλάχιστον ένα 50% και από εκεί και πέρα να ανασάνουμε το καλοκαίρι», είπε ο κ. Γώγος.

«Αυτή τη στιγμή όπως βλέπετε από τη ροή των κρουσμάτων αλλά ας πούμε κάπως και από τα σκληρά δεδομένα, τις νοσηλείες κλπ τα πράγματα είναι σχετικά βελτιούμενα. Δηλαδή η ροή κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φαίνεται πως δεν επηρέασε πολύ αυτή η αύξηση της κινητικότητας τα κρούσματα. Και αυτό είναι πολύ θετικό ομολογουμένως γιατί να σας πω την αλήθεια και εγώ περίμενα μία αύξηση με δεδομένο ότι είχαμε και το ιικό φορτίο των λυμάτων και την κινητικότητα αλλά φαίνεται ότι παρά τα γεγονότα αυτά τηρήθηκαν τα μέτρα και γι’ αυτό δεν είχαμε άσχημα δεδομένα», είπε αρχικά το μέλος της επιτροπής.

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος που άνοιξε το λιανεμπόριο σχολίασε:

«Ευχαριστημένος θα ήμουν να γυρίσω στην κανονικότητά μου και εγώ όπως και όλοι. Τα πράγματα πρέπει να γίνουν σιγά σιγά. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε το "πράσινο φως" από τα δεδομένα τα επιδημιολογικά γιατί δεν μπορούμε να κρυβόμαστε τα πράγματα ήταν καλύτερα επομένως κάτι μπορεί να ανοίξει. Το ερώτημα σε αυτές τις περιπτώσεις ξέρετε είναι “οια είναι η απήχηση του ανοίγματος αυτού στα επιδημιολογικά δεδομένα που θα φανεί μέσα σε 10-15 ημέρες”. Γι’ αυτό μιλάμε πάντα για αυτές τις δύο εβδομάδες απόστασης μεταξύ των διαφόρων μέτρων που αίρονται».

«Η αλήθεια είναι πως βλέπω μία μεγαλύτερη κινητικότητα τώρα. Βλέπω μία κίνηση στους δρόμους μεγάλη, υπάρχει μία αύξηση της κινητικότητας να δούμε που θα οδηγήσει αυτό. Ελπίζω να τηρούνται τα μέτρα γιατί οι προϋποθέσεις που μας κατέθεσε η Πολιτεία ήταν πολύ αυστηρές, με το δίωρο, με τη συχνή επιτήρηση και τους ελέγχους στα μαγαζιά» κατέληξε ο κ. Γώγος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» – Αποκάλυψη - «βόμβα» για το ταπεινωτικό τέλος του «σουλτάνου»