ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση, γυμνάσια, λύκεια: Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης - Πότε θα γίνει η άρση των περιορισμών

Εστίαση, γυμνάσια, λύκεια: Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης - Πότε θα γίνει η άρση των περιορισμών
ΙΝΤΙΜΕ

Το άνοιγμα της εστίασης, των γυμνασίων και λυκείων, η άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων είναι τα «μέτωπα» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, με τους ειδικούς να παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ειδικά μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Το λιανεμπόριο άνοιξε εκ νέου, με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές για την παραλαβή των προϊόντων που σε πολλές περιπτώσεις παρέμεναν «εγκλωβισμένα» στα καταστήματα λόγω του τελευταίου lockdown και όχι μόνο.

Οι ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να απασχολούν, να ανησυχούν και σε τελική ανάλυση να καθορίζουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά στο άνοιγμα των γυμνασίων - λυκείων και της εστίασης, καθώς και την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια - Λύκεια

Τα δεδομενα των επόμενων δύο εβδομάδων θα κρίνουν το πότε θα ανοίξουν εκ νέου τα γυμνάσια και τα λύκεια στη χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, αυτό που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Τα πράγματα πάνε ομαλά, εφόσον τηρούνται τα μέτρα. Να μην είμαστε όμως βιαστικοί», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στο Mega ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι το ζήτημα των γυμνασίων και λυκείων θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Ακόμη, όσον αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, αφού παρατήρησε ότι «το βασικό πρόβλημα είναι τα χιονοδρομικά» στη συνέχεια τόνισε ότι «για να δούμε το θέμα μετακινήσεις πρέπει να σιγουρευτούμε ότι υπάρχει μια οριζόντια ύφεση της επιδημίας. Θα πρέπει το άνοιγμα των νομών να γίνει με μεγάλη προσοχή. Τα πράγματα πάνε καλά επιδημιολογικά και δόξα τω Θεώ είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό».


Δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα της εστίασης

Οι λοιμωξιολόγοι στην πλειοψηφία τους εισηγούνται να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα αμιγώς εστιατόρια και μόνο σε εξωτερικό χώρο, πράγμα που επίσης αποτελεί δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση.

Και σε αυτήν την περίπτωση, τα αποτελέσματα του ανοίγματος των καταστημάτων θα κρίνουν το επόμενο βήμα.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωνε τη Δευτέρα ότι τα καταστήματα στην εστίαση «είναι εστίες υπερμετάδοσης».

«Δεν είναι ακόμη η ώρα της εστίασης»

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα δεδομένης της εποχικότητάς τους – δεν είναι τυχαία η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη σε αυτά τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη.

Ερωτηθείς χαρακτηριστικά στο ΟΡΕΝ για το τι προέχει - με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε πρώτα να ανοίξουν τα καταστήματα και όχι τα σχολεία - ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μια εποχική δραστηριότητα και αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο. Αυτό σημαίνει, παρότι ο Αδωνις Γεωργιάδης αλλά και η κυβέρνηση στο σύνολό της, δεν θέλουν να μιλούν με ημερομηνίες, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα, αν δεν ανοίξουν το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν στα τέλη του μήνα, πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ειδικά, δε, για την εστίαση το μήνυμα του κ. Γεωργιάδη ήταν ότι «δεν είναι της παρούσης» επαναλαμβάνοντας ότι όποτε συμβεί αυτό θα γίνει μόνο με τους εξωτερικούς χώρους να λειτουργούν με θερμάστρες: «Δεν θα ανοίξουν μέσα τα καταστήματα και δεν θα αξιοποιηθούν όλα τα τετραγωνικά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμική Αεροπορία: Στη «φωλιά» των Rafale Έλληνες πιλότοι - Η εκπαίδευση στα γαλλικά υπερόπλα