ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στην ιστιοπλοΐα: Η πρόταση Μπεκατώρου - Κακλαμανάκη και η νέα καταγγελία σοκ

Ραγδαίες εξελίξεις στην ιστιοπλοΐα: Η πρόταση Μπεκατώρου - Κακλαμανάκη και η νέα καταγγελία σοκ

Η Σοφία Μπεκατώρου και ο Νίκος Κακλαμανάκης πρότειναν στον αθλητικό εισαγγελέα οκτώ πρόσωπα που θα αποδειχθούν κομβικά για την έρευνα που διεξάγεται στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας. Σοκάρει η αποκάλυψη Κακλαμανάκη για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης αθλήτριας.

Η συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου». Πέρα από την υπόθεση της χρυσής Ολυμπιονίκη που κινητοποίησε τους πάντες, επανήλθε στην επικαιρότητα και η εισαγγελική έρευνα που «τρέχει» εδώ και αρκετό καιρό. Ο Νίκος Κακλαμανάκης από τον Νοέμβριο του 2019 στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είχε κληθεί ενόψει της ψήφισης του νέου αθλητικού νόμου, είχε κάνει καταγγελίες σε βάρος της ομοσπονδίας (ΕΙΟ) της ιστιοπλοΐας.

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως είχε αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 με διαδικασίες που ήταν αδιαφανείς ενώ πρόσθεσε πως από το 1999 όταν κι έκανε τις πρώτες καταγγελίες, μέχρι και το 2018, κυκλοφορούσε με ασφάλεια καθώς είχε δεχθεί απειλές. «Πόσο αντιπροσωπευτικές των αθλητών είναι οι σημερινές διοικήσεις των ομοσπονδιών; Ενέχονται μήπως σε κατάχρηση εξουσίας με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές ενάντια στο δημόσιο συμφέρον διαχρονικά; Δεν υπάρχει διαχείριση υγιής του δημοσίου χρήματος, δεν υπάρχει έλεγχος κατά των φαινομένων κατάχρησης, υπεξαίρεσης. Αυτή τη στιγμή ζητάμε να γκρεμίσετε τείχη διαφθοράς, τείχη της κατάχρησης εξουσίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και τείχη περιφρόνησης», είχε αναφέρει πριν από ένα και πλέον χρόνο στη Βουλή ο Νίκος Κακλαμανάκης.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Σοφία Μπεκατώρου, είχαν κληθεί από τον αθλητικό εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, με τη χρυσή Ολυμπιονίκη να καταθέτει εκ νέου στον εισαγγελέα Νίκο Στεφανάτο μετά την αυτεπάγγελτη εντολή της προϊσταμένης της εισαγγελίας Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης ακόμα και αν το αδίκημα έχει πλέον παραγραφεί.

Αίτημα για οκτώ νέους μάρτυρες

Αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι οι δυο αθλητές στις καταθέσεις που είχαν δώσει στον αθλητικό εισαγγελέα είχαν προτείνει οκτώ πρόσωπα για να κληθούν ως μάρτυρες και να βοηθήσουν στην εισαγγελική έρευνα για την κακοδιαχείριση και την κατάχρηση εξουσίας από τη διοίκηση της ΕΙΟ, η οποία παραμένει σχεδόν ίδια τα τελευταία 30 χρόνια. Πλέον, αυτό το αίτημα των δυο αθλητών έγινε και επίσημο.

Όπως αποκάλυψε το Newsbomb.gr την Τετάρτη (20.01), το αίτημα προς τον αθλητικό εισαγγελέα κατέθεσε η δικηγόρος των δυο αθλητών, Έλλη Ρούσου. Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Νίκος Κακλαμανάκης μαζί με 7 συναθλητές του δημιούργησαν ένα βίντεο σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα την Ομοσπονδία τους και τα όσα έχουν αντιμετωπίσει ως αθλητές. Αυτό το βίντεο αποτέλεσε την αφορμή για να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα την οποία ανέλαβε ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, από το κατώφλι του έχουν περάσει προκειμένου να καταθέσουν οι επτά από τους οκτώ αθλητές που εμφανίζονται στο βίντεο. Ο Νίκος Κακλαμανάκης, η Σοφία Μπεκατώρου, ο Τάκης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής, ο Ιωάννης Μιτάκης, ο Βύρων Κοκκαλάνης και η Μαρίνα Ψυχογιού φέρονται να έχουν ήδη δώσει καταθέσεις. Εκείνη που δεν έχει καταφέρει να καταθέσει ακόμη είναι η Βασιλεία Καραχάλιου καθώς ζει στο εξωτερικό.

Κατήγγειλε κι άλλο βιασμό η Μπεκατώρου, «πρόκειται για ανήλικη αθλήτρια», αποκάλυψε ο Κακλαμανάκης

«Σεισμό» προκάλεσε η Σοφία Μπεκατώρου, όμως, και με την κατάθεσή της στον εισαγγελέα Νίκο Στεφανάτο. Η χρυσή Ολυμπιονίκης μίλησε και για δεύτερο περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης. Στην κατάθεση που κράτησε για περίπου 3 ώρες ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα, φέρεται εκτός την δική της περίπτωση να ανέφερε και μια ακόμη, κατονομάζοντας μια επίσης συναθλήτριά της από τον χώρο της Ιστιοπλοΐας, η οποία έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η δεύτερη αυτή υπόθεση φέρεται να έχει λάβει χώρα σε χρόνο που το αδίκημα δεν έχει ακόμα παραγραφεί. Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη αθλήτρια αναμένεται να κληθεί να καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα χωρίς να αποκλείεται και εκείνη με τη σειρά της να αναφερθεί και σε άλλα πρόσωπα. Σημειώνεται, ότι μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης ο εισαγγελέας αναμένεται να καλέσει για εξηγήσεις το πρόσωπο ή τα πρόσωπα εκείνα που θα έχουν κατονομαστεί από τις παθούσες.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κακλαμανάκη, η αθλήτρια, που αναφέρεται στη νέα καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου ανήκει στην Ιστιοπλοΐα και την εποχή της κακοποίησής της ήταν 11 ετών. «Αφορά ένα μικρό σε ηλικία παιδί, των 11 ετών αν δεν κάνω λάθος», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ανέφερε πως το κορίτσι κατάγεται από την επαρχία και η κακοποίησή της φαίνεται να έγινε πριν από 9 χρόνια. «Δεν είναι πάνω από 10 χρόνια σε καμία περίπτωση», σχολίασε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης μίλησε για «διαχρονική κατάχρηση εξουσίας» ενώ αίσθηση προκαλεί και ένα έγγραφο που πρέπει να υπογράψουν οι αθλητές Ιστιοπλοΐας, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «δεσμεύομαι να μην κάνω ρατσιστικές ή άλλου τύπου μειωτικές και δυσφημιστικές δηλώσεις ή αναρτήσεις στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε… διοικητικούς παράγοντες». Η σοκαριστική καταγγελία του Ολυμπιονίκη προκαλεί αίσθηση και αφήνει πολλά ερωτηματικά γύρω από τα όσα συνέβαιναν στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.