ΕΛΛΑΔΑ

Γρίφος το άνοιγμα της εστίασης: Άλλα θέλουν οι εστιάτορες και άλλα εισηγούνται οι ειδικοί

Γρίφος το άνοιγμα της εστίασης: Άλλα θέλουν οι εστιάτορες και άλλα εισηγούνται οι ειδικοί
In Τime

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Θετικοί, αλλά με προϋποθέσεις εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με το άνοιγμα των εστιατορίων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε πως η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξει αν αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους

«Όχι» στη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων λένε οι επιστήμονες, που ωστόσο είναι θετικοί στο σερβίρισμα σε εξωτερικούς χώρους με μάσκες και αποστάσεις.

Πάντως μέλη της επιτροπής θα προτιμούσαν τα μπαρ να εξαιρεθούν από ένα πιθανό άνοιγμα, στα μέσα Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει των εβδομαδιαίων επιδημιολογικών δεδομένων κι εφόσον δεν υπάρχουν περιοχές που θα μπουν στην κόκκινη ζώνη.

Γεωργιάδης: Είναι νωρίς για την εστίαση

«Πρόωρη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για την εστίαση ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας μάλιστα πως όταν ανοίξει, θα αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους.

«Οταν με το καλό ανοίξει η εστίαση, σίγουρα θα ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, δεν θα αφορά τους εσωτερικούς. Είναι πρόωρη η συζήτηση. Χθες (σ.σ. Τρίτη 19/1) είχα δίωρη συζήτηση τους φορείς του κλάδου. Η άποψη των περισσοτέρων δεν είναι να ανοίξουν τον Φεβρουάριο, ούτως ή άλλως», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.

Σταϊκούρας: Έρχεται στήριξη του κλάδου

Ρευστότητα και στήριξη της εστίασης κατά την επανεκκίνηση του κλάδου ζήτησαν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς και τα μέλη της διοίκησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, τέθηκαν ως θέματα η διαμορφωμένη κατάσταση στον κλάδο από τα παρατεταμένα lockdown και την κακή επανεκκίνηση του καλοκαιριού, η συσσώρευση των υποχρεώσεων των επαγγελματιών, η έλλειψη ρευστότητας και η στήριξη κατά την επανεκκίνηση του κλάδου.

Ζητήθηκε από τον υπουργό η στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).

Μετά από μια διεξοδική και ειλικρινή συζήτηση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός έκλεισε λέγοντας: «Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και θα αναλάβουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στήριξή του».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς που συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε στο Νewsbomb.gr πως η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξει αν αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους, καθώς δεν συμφωνούν οι επαγγελματίες, ενώ εκτίμησε οι επιχειρήσεις του κλάδου θα ανεβάσουν ρολά περί το Μάρτιο. Όπως είπε ο κ. Καββαθάς δεν μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση μέσα στο χειμώνα σε εξωτερικούς χώρους.

«Δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό, τα περισσότερα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν και δεν θα προσφέρει τίποτα στον κλάδο μία τέτοια εξέλιξη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών»