ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση εκτός νομού: Οι προϋποθέσεις και οι δισταγμοί των ειδικών - Η ημερομηνία «κλειδί»

Μετακίνηση εκτός νομού: Οι προϋποθέσεις και οι δισταγμοί των ειδικών - Η ημερομηνία «κλειδί»
IN TIME

«Φωτιά» έχουν πάρει τις τελευταίες ώρες τα σενάρια περί άρσης της απαγόρευσης στις μετακινήσεις εκτός νομού - Οι διαφωνίες των λοιμωξιολόγων

Μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και των ειδικών, φαίνεται πως αποτελεί η άρση του lockdown, γεγονός που εγείρει διαφωνίες ανάμεσα σε Αρχές και επιστήμονες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η μετακίνηση από νομό σε νομό και πότε θα ξεκινήσει να επιτρέπεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Open TV η πιο πιθανή ημερομηνία για την άρση της απαγόρευσης υπό όρους είναι η 8η Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμένο σενάριο δεν θα επιτρέπει βέβαια όλες τις μετακινήσεις αλλά με συγκεκριμένη αιτιολογία και μήνυμα sms. Το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως, το ψάρεμα, το κυνήγι και την επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης ανακοίνωσε άλλωστε πριν από μερικές ημέρες ότι όντως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. «Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση».

Από την άλλη πλευρά οι λοιμωξιολόγοι, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στη μετακίνηση από νομό σε νομό. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου «δεν νομίζω ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση σε πράσινους νομούς από άλλους νομούς». Μιλώντας στο OPEN TV, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Παρασκευή, ενώ δικαιολογώντας την διστακτικότητα του έφερε ως παράδειγμα τις Σέρρες, οι οποίες γέμισαν με κρούσματα κορονοϊού όταν άρχισαν να πηγαίνουν εκεί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, φέρνοντας μαζί τους το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της πόλης.

Μετακίνηση εκτός νομού: Oι εξαιρέσεις

Προς το παρόν, πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό σαφείς προϋποθέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Αυτή είναι η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών σε Γυμνάσια, Λύκεια