ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Γιατί η Επιτροπή έβαλε «φρένο» στο άνοιγμα των Λυκείων στις «κόκκινες περιοχές»

Σχολεία: Γιατί η Επιτροπή έβαλε «φρένο» στο άνοιγμα των Λυκείων στις «κόκκινες περιοχές»
IN TIME

Το πράσινο φως ώστε να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου άναψαν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να γίνουν στις 18:00 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα ενώ ειδικά για τις «κόκκινες περιοχές», δηλαδή αυτές που βρίσκονται υπό καθεστώς σκληρού lockdown, η εισήγηση είναι να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα λύκεια.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει με αυστηρά μέτρα ενώ αναμένεται στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ να προστεθούν εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι μεγαλύτεροι μαθητές ώστε να μπορούν όποτε το επιθυμούν και με την συγκατάθεση των γονέων τους να υποβάλλονται σε τεστ.

Ωστόσο, οι «32» της επιτροπής εισηγήθηκαν στις κόκκινες περιοχές να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο υπερμετάδοσης του ιού της νόσου Covid-19.

Έτσι η εισήγηση τους για τις περιοχές με σκληρό lockdown είναι οι μαθητές του Λυκείου να συνεχίσουν το μάθημα με τηλεκπαίδευση.

Γιατί μπήκε φρένο στις «κόκκινες περιοχές» από τους ειδικούς

Είναι ξεκάθαρο πως παρά τη μείωση των σκληρών δεικτών την τελευταία εβδομάδα, οι ειδικοί συνεχίζουν να είναι διστακτικοί σχετικά με την απότομη άρση μέτρων στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Τα αυστηρά μέτρα δηλαδή που θα ισχύσουν για τα σχολεία των υπόλοιπων ασφαλών περιοχών φαίνεται πως δεν επαρκούν προς το παρόν για τις «επικίνδυνες περιοχές», οι οποίες εύκολα μπορεί να υποτροπιάσουν ξανά.

Άλλωστε όπως έχουν τονίσει οι ειδικοί σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς μπορεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να παραμένει χαμηλός, ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να φέρει μια νέα αύξηση κρουσμάτων και τότε το τρίτο κύμα της πανδημίας θα ήταν καταστροφικό.

Ανησυχία στους ειδικούς για τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού

Ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 και το υπουργείο Υγείας προχωρά στην δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι αυτά.

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Στα ύψη η αγωνία - Τι θα φέρει το άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων