ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για μεταλλάξεις και ουρές στα μαγαζιά - «Δεν θα αντέξει το σύστημα Υγείας»

Κορονοϊός: Ανησυχία για μεταλλάξεις και ουρές στα μαγαζιά - «Δεν θα αντέξει το σύστημα Υγείας»

Ανησυχία προκαλεί ο συνωστισμός που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έξω από καταστήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς όπως έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί δεν θέλει και πολύ για να προκληθεί νέα «έκρηξη» της πανδημίας.

Η αναμονή ακόμη μίας εβδομάδας για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, όπως και το φρένο που μπήκε στο άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ, καθώς επίσης και η απουσία συζήτησης για μετακινήσεις ανάμεσα σε περιφερειακές ενότητες, κάνουν εμφανή την επιφυλακτικότητα των ειδικών.

Όλα δείχνουν, ότι ο σκόπελος των εορτών ξεπεράστηκε, ωστόσο παραμένει μια έντονη κινητικότητα λόγω των καταστημάτων.

Για τις εικόνες με τους γεμάτους εμπορικούς δρόμους στις πόλεις το Σάββατο και την Κυριακή, όπου ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά, μίλησε στο MEGA η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε η ίδια, αν και είναι λογικό οι πολίτες να έχουν εκμεταλλευτεί το άνοιγμα των καταστημάτων για να βγουν έξω μετά από μήνες lockdown, θα πρέπει να υπάρχει προσοχή.

«Το σωστό δεν ήταν αυτές οι ουρές που βλέπαμε έξω από τα καταστήματα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως το αποτύπωμα αυτής της εξόδου των πολιτών θα φανεί μετά από 15 ημέρες, αφού αν και οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, οι αποστάσεις δεν ήταν οι απαιτούμενες.

«Ας ελπίσουμε ότι δε θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων» εξήγησε.

«Δε θα αντέξει το σύστημα υγείας»

Η κυρία Παγώνη υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις εξόδους τους και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, αφού το σύστημα υγείας δε θα μπορέσει να σταθεί όρθιο σε μια νέα πίεση.

«Το σύστημα υγείας δεν αντέχει μια τρίτη πίεση» είπε.

Αναφορικά με τη μεγάλη ανησυχία που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη του ιού, τις οποίας 32 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα είπε πως ήταν αναμενόμενο να φτάσουν και στη χώρα μας και βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των ειδικών.

«Δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα, τις παρακολουθούμε, είναι ένα σοβαρό θέμα» εξήγησε.

Ωστόσο, αν τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αφού και τα εμβόλια φαίνεται να καλύπτουν τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις.

Γώγος: 50% και 70% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον Alpha υπενθύμισε ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι τρεις (της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής) και σημείωσε ότι η διασπορά, μέχρι στιγμής, δεν είναι μεγάλη.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, η μετάλλαξη του κορονοϊού μπορεί να είναι 50% και 70% πιο μεταδοτική.

Ο Χαράλαμπος Γώγος δεν έκρυψε ότι ο συνωστισμός είναι έτσι κι αλλιώς είναι επικίνδυνος και ανησυχητικός και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να έχουμε τέτοιες εικόνες».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (24/01), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι από τον πρόσφατο έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα:

• 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
• 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
• 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
• 17 δείγματα από την Αθήνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.