ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Το σχέδιο αποφυγής συνωστισμού στα καταστήματα και οι αντιδράσεις

Lockdown: Το σχέδιο αποφυγής συνωστισμού στα καταστήματα και οι αντιδράσεις
InTime

Lockdown: Η κοσμοσυρροή και οι μεγάλες ουρές στα εμπορικά κέντρα και έξω από τα καταστήματα χτύπησαν… καμπανάκι σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση. Το σχέδιο για να μειωθεί ο συνωστισμός και οι αντιδράσεις από τους φορείς του κλάδου.

Η πρώτη εβδομάδα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου ολοκληρώθηκε με τα δεδομένα από εδώ και πέρα να δείχνουν την όποια επιρροή θα υπάρξει στα επιδημιολογικά δεδομένα από τυχόν αυξημένη κινητικότητα. Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις, παρατηρήθηκε 13% παραπάνω κινητικότητα από την πρώτη ημέρα που άνοιξαν τα καταστήματα, ενώ το Σαββατοκύριακο η αύξηση έφτασε ακόμα και στο 20%. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα όσο τα μέτρα τηρούνται, υπάρχουν αποστάσεις και οι πολίτες φορούν σωστά τις μάσκες τους.

Οι εικόνες, όμως, από την Ερμού στην Αθήνα και τους άλλους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, όπως και από τα εμπορικά κέντρα (ιδίως στα Σπάτα και σε άλλες αντίστοιχες εγκαταστάσεις) προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στους ειδικούς αλλά και στην κυβέρνηση. Έχει γίνει, άλλωστε, σαφές πως αν παρατηρηθεί συνωστισμός και υπάρξει ο κίνδυνος για μια νέα μεγάλη διασπορά και «έκρηξη» του κορονοϊού στη χώρα, τότε θα υπάρξει εκ νέου σκληρό lockdown και κλείσιμο της αγοράς. Κάτι που, βέβαια, θα αποδειχθεί καταστροφικό σε οικονομικό επίπεδο για τον κλάδο, την ώρα που κι άλλοι κλάδοι όπως η εστίαση περιμένουν τη δική τος σειρά μετρώντας τις απώλειες που καταγράφουν όλο αυτό το διάστημα.

Εξετάζοντας διάφορα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, για το πώς μπορεί να μειωθεί αυτή η κινητικότητα, υπήρξαν συζητήσεις για ένα όριο στα SMS που μπορεί να στείλει ο κάθε πολίτης. Να μπει ένας «κόφτης» δηλαδή στα μηνύματα που στέλνουμε καθημερινά στο 13033, μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής ή να δημιουργηθεί μια εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο για τις μετακινήσεις για τα ψώνια με το χρονικό όριο των δυο ωρών να μπορεί να ελεγχθεί πιο εύκολα.

Αντιδρά ο εμπορικός κόσμος στο σχέδιο

Όπως έγραψε από τη Δευτέρα (25.01) το Newsbomb.gr, το σχέδιο αυτό θεωρείται πολύ δύσκολο να λειτουργήσει στην πράξη. Άλλωστε, υπήρξαν κι αντιδράσεις από τους φορείς του κλάδου οι οποίοι σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΒΕΑ, Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Σταύρου Καφούνη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σε ένα τέτοιο πλάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, από την πλευρά των θεσμικών φορέων διατυπώθηκαν ενστάσεις, καθώς πολύς κόσμος δεν έχει «έξυπνα» κινητά, ενώ δεν είναι σαφές το εάν το μήνυμα θα ισχύει από την ώρα που θα φεύγει κάποιος από το σπίτι του ή από την ώρα που φτάνει στο κατάστημα. Ακόμη, όπως σημειώνουν, υπάρχει ο κίνδυνος, στο κατάστημα να υπάρχει τόσος κόσμος και ουρά, ώστε να μην μπορεί κάποιος, να εξυπηρετηθεί.

Επιπλέον, σε κάποια καταστήματα, σε εμπορικά κέντρα ή σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν πιάνει το ίντερνετ, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολος ο έλεγχος των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς, πρέπει να υπάρχει περισσότερη ατομική ευθύνη, ώστε να μην βλέπουμε εικόνες κοσμοσυρροής στα καταστήματα, καθώς όπως αναφέρουν, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει στην πράξη.

Κάπως έτσι, φαίνεται πως θα εγκαταλειφτεί το σχέδιο για «κόφτη» στα SMS ή για τη δημιουργία εφαρμογής. Όλα δείχνουν πως πηγαίνουμε σε περισσότερη αστυνόμευση σε επίμαχα σημεία της αγοράς, έτσι ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα. Με τον φόβο των προστίμων εκτιμούν οι αρμόδιοι πως οι πολίτες θα μειώσουν τις μετακινήσεις τους και θα αποφευχθούν εικόνες όπως αυτές που είδαμε τα τελευταία 24ωρα.

Αν αυτό συμβεί, θα μειωθούν οι πιθανότητες για μια πιο μεγάλη έξαρση του κορονοϊού και για ένα πιο σκληρό lockdown. Παράλληλα, αγορά, επιστήμονες και κυβέρνηση θα ποντάρουν πολλά – για ακόμα μια φορά από την αρχή της πανδημίας – και στο χαρτί της ατομικής ευθύνης καλώντας επί της ουσίας τον κόσμο να δείξει υπευθυνότητα έτσι ώστε να είναι αυτός που με τη στάση του θα καθορίσει το αν θα μείνει ανοικτή η αγορά ή όχι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.