ΕΛΛΑΔΑ

Δείκτης θετικότητας και μετάλλαξη οδηγούν σε νέο σκληρό lockdown

Δείκτης θετικότητας και μετάλλαξη οδηγούν σε νέο σκληρό lockdown
ASSOCIATED PRESS

Συναγερμός στην κυβέρνηση και την επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες, τόσο από τον μεταλλαγμένο ιό, που μπορεί να αποδειχθεί «εχθρός» των εμβολίων, όσο και από την αύξηση – αν και προς το παρόν μικρή – στον αριθμό των κρουσμάτων.  

Μόνο την Δευτέρα, καταγράφηκε ένας από τους χαμηλότερους αριθμούς τεστ και συγκεκριμένα 9.394, από τα οποία τα 436 ήταν θετικά. Ο δείκτης θετικότητας με βάση τα χθεσινά κρούσματα βρίσκεται στο 4,6%, πιο πάνω από το όριο συναγερμού.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού από τη Μ. Βρετανία, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό, με την επιστημονική κοινότητα της χώρας να τονίζει ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα ίσως να επικρατήσει του αρχικού στελέχους.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκεται πάντα η Αττική, η οποία συγκεντρώνει καθημερινά τις μισές μολύνσεις από Covid-19, με τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να «σκάσει» η πρωτεύουσα, με ένα τέτοιο ενδεχόμενο να έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πληθαίνουν οι φωνές των Ελλήνων επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβαρυνθούν κι άλλο, τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου σκληρού lockdown, τύπου Μαρτίου.

«Βόμβα» Βατόπουλου: Δεν αποκλείω τρίτο lockdown

Το ενδεχόμενο η μετάλλαξη του κορονοϊού να είναι αυτή που θα επικρατήσει επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος μετέφερε την ανησυχία που προκαλούν στους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορονοϊού αλλά και οι εικόνες συνωστισμού χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να τρίτου lockdown.

«Δεν είναι κάτι που είναι άμεσο» είπε, ωστόσο, ο κ. Βατόπουλος λέγοντας ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.

Σαρηγιάννης: Αν ο δείκτης θετικότητας είναι πάνω από 4% να «κλείσουμε» τη χώρα

Καμπανάκι και από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, μετά τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα.

Με αφορμή το γεγονός ότι στα 9.485 τεστ που διενήργησε ο ΕΟΔΥ τα 436 ήταν θετικά ο κ. Σαρηγγιάνης δήλωσε για τον δείκτη θετικότητας στο 4,6%: «Αν είμαστε εκεί, κλείνουμε τη χώρα».

«Αναλογικά, αν στα 9,485 κρούσματα έχουμε 436 θετικούς, τότε στους 100, είναι οι 4,6. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι όντως έτσι στην πραγματικότητα. Την Κυριακή, ο συντελεστής θετικότητας ήταν στο 2,1%. Αν εξακολουθούμε να έχουμε βαθμό θετικότητας 2,1%, αυτό σημαίνει ότι στα 35.000 τεστ, είναι οι 665 θετικοί. Αν όμως ο συντελεστής είναι στο 4,6%, τότε στα 35.000 τεστ, έχουμε 1609 κρούσματα. Αν είμαστε εκεί, κλείνουμε τη χώρα!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης στο GRtimes.gr.

Γώγος: Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τόνισε πως «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού», κάνοντας λόγο για «ακροβασία» και συμπλήρωσε: «Εμείς δίνουμε πράσινο φως αλλά η πολιτεία αποφασίζει».

Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε πως οποιοδήποτε άνοιγμα επηρεάζει τα δεδομένα και πως μέρα με την ημέρα εξετάζουν την κατάσταση.

Η Λινού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον δείκτη θετικότητας

Σχετικά με τα χθεσινά (25/01) νούμερα του ΕΟΔΥ, η καθηγήτρια κυρία Αθηνά Λινού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως παρά το σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, «ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%», εντείνοντας την ανησυχία για τις «κόκκινες» περιοχές.

Εξέφρασε, δε, την ανησυχία της για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, τονίζοντας πως «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων».

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κάθε αύξηση να φέρνει και ένα αντίδωρο, όπως πολλά τεστ, περισσότερη τηλεργασία, να αυξήσουμε παντού τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να αφήνομε περισσότερη ελευθερία στον κόσμο», σημείωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Μαρτύρησε χωρίς ξύλο» - Η μπλόφα, η παγίδα στην Ελλάδα και ο «λαγός»