ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Με «το δάχτυλο στη σκανδάλη» για την Αττική οι ειδικοί - Το «ακορντεόν» και τα δύο σενάρια

Lockdown: Με «το δάχτυλο στη σκανδάλη» για την Αττική οι ειδικοί - Το «ακορντεόν» και τα δύο σενάρια

H Αττική φαίνεται ότι θα αποτελέσει το «βαρόμετρο» των αποφάσεων για όλη τη χώρα χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο ενός γενικότερου lockdown.

Το γεγονός ότι για δύο συνεχόμενα 24ωρα τα κρούσματα στην Αττική ξεπέρασαν τα 400 έχει προβληματίσει λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα και το πώς θα πρέπει να γίνουν.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αυτή τη στιγμή αφορά δύο τομείς: αφενός το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων και αφετέρου την επόμενη μέρα του λιανεμπορίου.

Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που θα αποτελέσουν, όπως είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, το βασικό θέμα της συνεδρίαση της Παρασκευής των λοιμωξιολόγων, μολονότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία την προσεχή Δευτέρα εντούτοις δεν αποκλείεται να μπει «φρένο» ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία κριθεί ότι η Αττική είναι στο «κόκκινο».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Γώγος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, από τη στιγμή που στην Αττική ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας αν τα Γυμνάσια και Λύκεια σε αυτή την περιφέρεια δεν ανοίξουν θα δημιουργηθεί μια σημαντική εκπαιδευτική ανισότητα.

Για το λιανεμπόριο οι επιστήμονες είναι πιθανό να προτείνουν τη λειτουργία μόνο με τη μέθοδο του click away όπως έγραφε το πρωί της Πέμπτης το Newsbomb.gr, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Από την πλευρά του ο εμπορικός κόσμος τονίζει πως ένα νέο κλείσιμο της αγοράς θα είναι καταστροφικό και θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στο να βάλουν «λουκέτο».

Σε κάθε περίπτωση αποφασιστικής σημασίας για τα επόμενα βήματα θα είναι τόσο τα κρούσματα που θα καταγραφούν σήμερα και αύριο όσο και η εικόνα που θα έχουν για την πορεία των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στην Ελλάδα οι λοιμωξιολόγοι στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των ύποπτων δειγμάτων που έχουν συγκεντρωθεί και που κατά πληροφορίες αγγίζουν τα 200.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γυμνάσια – Λύκεια: «Βαρόμετρο» η Αττική – «Εάν έχουμε διασπορά θα πρέπει να περιοριστούν όλα»