ΕΛΛΑΔΑ

Σαρώνει η κακοκαιρία «Μήδεια»: Ντύθηκε στα λευκά η χώρα - Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Σαρώνει η κακοκαιρία «Μήδεια»: Ντύθηκε στα λευκά η χώρα - Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Καιρός: Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια» με πολλές περιοχές τη Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας αλλά και της κεντρικής Ελλάδας να έχουν ήδη ντυθεί στα λευκά - Τσουχτερό κρύο - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται μεγάλο μέρος της χώρας με την κακοκαιρία «Μήδεια» να δίνει πυκνές χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από το απόγευμα του Σαββάτου και συνεχίστηκαν το περασμένο βράδυ σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας.

Το χιόνι το Σάββατο έπεσε πυκνό σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της Ηπείρου αλλά και της Θεσσαλίας. Από τα ξημερώματα της Κυριακής η κακοκαιρία κατέβηκε νοτιότερα και «κύκλωσε» τη Λαμία όπου χιονίζει.

Τα ξημερώματα της Κυριακής η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε και την κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της Καλυφτάκη.

Έτοιμη να υποδεχτεί την κακοκαιρία είναι και η Αττική, αφού από αύριο το απόγευμα αναμένεται να εμφανιστούν τα πρώτα χιόνια και στην πρωτεύουσα.

Στην Πεντέλη, μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό είναι έτοιμοι να επέμβουν όπου χρειαστεί, με το στοίχημα να είναι οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί σε όλες τις περιοχές.

Οι Αρχές συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μην κυκλοφορούν αν δεν υπάρχει λόγος.

Πώς θα εξελίσσεται η κακοκαιρία «Μήδεια»

Πού βρέχει και που χιονίζει ΤΩΡΑ

Ολονύκτια χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη

Στα λευκά ντύθηκε η Θεσσαλονίκη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Το χιόνι στρώθηκε ακόμη και στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου στις ορεινές περιοχές της περιφερειακής ενότητας τα πάντα είχαν καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο.

Όσο περνούσε η ώρα το φαινόμενο γινόταν εντονότερο με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί από χιόνι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια στους περισσότερους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το θερμόμετρο στις 2 το ξημέρωμα έδειχνε 2 βαθμούς υπό του μηδενός.

Η «Μήδεια» κύκλωσε τη Λαμία

Τα δόντια της άρχισε να δείχνει η «Μήδεια» καθώς έχει κυκλώσει από τα ξημερώματα την περιοχή της Λαμίας.

Το χιόνι πέφτει με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή του Δομοκού, στην περιοχή του Μπράλου αλλά και στη Δυτική Φθιώτιδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί αξεπέραστα προβλήματα.

Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας η κίνηση είναι λιγοστή αλλά εξελίσσεται κανονικά καθώς στην περιοχή του Μαρτίνου που είναι το πλέον κρίσιμο σημείο κατά μήκος του Εθνικού δικτύου η θερμοκρασία βρίσκεται 4 βαθμούς πάνω από το μηδέν και αυτή τη στιγμή σημειώνονται αραιές βροχοπτώσεις.

Στο δρόμο από Λαμία προς Δομοκό χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση. Ο δρόμος παραμένει ανοιχτός καθώς δεκάδες μηχανήματα ρίχνουν αλάτι και απομακρύνουν το χιόνι. Ωστόσο η ορατότητα είναι ελάχιστη μιας και πυκνή ομίχλη καλύπτει την περιοχή σε μήκος περισσότερο των 30 χιλιομέτρων.

Στο δρόμο Λαμίας-Μπράλου προς 'Αμφισσα χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση αυτή την ώρα. Τα μηχανήματα κρατούν ανοιχτό το δρόμο ρίχνοντας αλάτι ενώ υπάρχει πυκνή ομίχλη που επιτρέπει ιδιαίτερα μικρή ορατότητα στους οδηγούς. Η διέλευση αυτού του δρόμου χρειάζεται προσοχή.

Και προς τον Μπράλο, την 'Αμφισσα αλλά και προς Δομοκό οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο δρόμο από Λαμία μέχρι το Καρπενήσι τα μηχανήματα έχουν πιάσει δουλειά από πολύ νωρίς για να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο στη Ράχη Τυμφρηστού.

Στο πεδινό τμήμα οι χιονοπτώσεις ξεκινούν 12 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα.

Το σύνολο των μηχανημάτων της Περιφέρειας και των Δήμων έχουν αναπτυχθεί σε καθοριστικά σημεία του δικτύου ωστόσο όμως οι επιτελείς της Περιφέρειας περιμένουν ένταση των χιονοπτώσεων μετά από τρεις ώρες περίπου.

Χιονοθύελλα στην Αλεξανδρούπολη

Στους 15 πόντους το χιόνι στην Καλαμπάκα

Απίστευτο τοπίο στην Λίμνη Πλαστήρα

Το χιόνι έφτασε μέχρι τις παραλίες στην Καβάλα

Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης και παγετού σε περιοχές των Τρικάλων

Έντονη χιονόπτωση, παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη Δυτική Θεσσαλία, από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδειας», με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η κυκλοφορία σε οδικές αρτηρίες το βράδυ του Σαββάτου.

Παράλληλα, τα μηχανήματα δήμων και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων δίνουν τη δική τους μάχη, από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Συνεχώς ρίχνουν αλάτι και προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Πιο αναλυτικά, λόγω των παραπάνω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν γίνεται γνωστό, με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, ότι από το βράδυ του Σαββάτου, στις 22:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) στα παρακάτω σημεία -περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων:

  • από το 28ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων - Ιωαννίνων (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων (ανισόπεδος κόμβος Μαλακασίου)
  • από το 1ο χλμ της εθνικής οδού Μουργκανίου - Γρεβενών (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ της εθνικής οδού Μουργκανίου - Γρεβενών,
  • στην εθνική οδό Τρικάλων - Καρδίτσας σε όλο το μήκος της,
  • από το 22ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων - 'Αρτας έως το 75ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων - 'Αρτας (Γέφυρα Αλεξίου) και
  • από το 4ο χλμ (Δ/ση Πύλης - Μεσοχώρας) έως το 55ο χλμ της επαρχιακής Οδού Πύλης - Μεσοχώρας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας επισημαίνει ακόμα πως θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Ο καιρός σήμερα

Xιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και τα βόρεια, τα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς και της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, τις πρωινές ώρες στα δυτικά, μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα στην Κρήτη.

Οι άνεμοι πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 9 μποφόρ. Στη νότια νησιωτική χώρα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στρεφόμενοι βαθμιαία μέχρι το βράδυ σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά. Στα βόρεια ο παγετός θα είναι τοπικά ισχυρός και σε πολλές περιοχές ολικός.

Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στην Αττική. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και τη νύχτα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 3 έως 8 βαθμούς κελσίου με τη μέγιστη να σημειώνεται στην αρχή της ημέρας. Στα βόρεια του νομού η θερμοκρασία θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ -4 και μηδέν βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο και τα ορεινά-ημιορεινά της δυτικής Στερεάς, ενώ θα χιονίσει και στα ορεινά-ημιορεινά της δυτικής Πελοποννήσου καθώς και σε περιοχές της δυτικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ, πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στα νότια νότιοι 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 14 και στα βόρεια από -3 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Στη Θεσσαλία χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο και στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν και στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά, αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί στα βόρεια 6 με 8 μποφόρ, στα νότια 5 με 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 12 και στα βόρεια από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα κυρίως στις Κυκλάδες.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα βόρεια αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ, από το βράδυ βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 00 (μηδέν) έως 08 βαθμούς.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Στη δυτική και βόρεια χώρα παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα βροχές κατά διαστήματα.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά τοπικά 9 και στο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Στεφανίδη για εμβολιασμό: Δεν βγάζει κανένα νόημα, δεν δημιουργείται έτσι η ανοσία