ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Λιγνάδη: Ένα από τα θύματα απαντά «Γιατί τώρα» - Το ακλόνητο κατηγορητήριο και οι ανατροπές

Υπόθεση Λιγνάδη: Ένα από τα θύματα απαντά «Γιατί τώρα» - Το ακλόνητο κατηγορητήριο και οι ανατροπές

Την ώρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης διανύει το πρώτο του 24ωρο στις φυλακές της Τρίπολης, ο 23χρονος Αιγύπτιος που έχει καταγγείλει το βιασμό του από τον σκηνοθέτη σε ηλικία 16 ετών, απαντά στο «Γιατί τώρα». 

«Γιατί δεν είχατε καταθέσει το περιστατικό αυτό νωρίτερα;» ρωτά η ανακρίτρια στις 22 Φεβρουαρίου τον 23χρονο Αιγύπτιο. «Εγώ δεν είχα αναφέρει μέχρι τώρα το περιστατικό που έγινε με τον κατηγορούμενο στην Επίδαυρο αλλά και τις σεξουαλικές μου σχέσεις μαζί του, γιατί ο Λιγνάδης με είχε απειλήσει ότι εάν δημοσιευόταν φωτογραφία μου μαζί του, θα ερχόταν μια πρώην του, να μου ρίξει οξύ στο πρόσωπο. Μου έλεγε συγκεκριμένα: «... και δε θέλεις να πάθει κάτι τέτοιο, το όμορφο προσωπάκι σου. Βρήκα το θάρρος να το πω τώρα, γιατί θέλω να τιμωρηθεί για αυτό που μου έκανε. Μου πήρε πολύ χρόνο να αποδεχτώ ότι μου συνέβη αυτό το γεγονός του βιασμού, γιατί δεν ήθελα να το αντιμετωπίσω, ήταν πολύ δύσκολο. Γι'αυτό είμαι περήφανος με τον εαυτό μου, που βρήκα το θάρρος να το αναφέρω, έστω και τώρα» θα απαντήσει.

Δύο ημέρες αργότερα με αφορμή την προσκόμιση φωτογραφιών που εμφανίζουν τον 16χρονο τότε μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη, το φερόμενο θύμα ερωτήθηκε ξανά. «Γιατί καταθέτετε αυτές τις φωτογραφίες τώρα;». Και απαντά: «Γιατί φοβόμουν τον Λιγνάδη μήπως μου προκαλέσει κακό και γιατί με είχε ήδη απειλήσει ότι εάν «ανέβει» στο διαδίκτυο κάποια κοινή μας φωτογραφία, θα μου πετάξει οξύ στο πρόσωπο, μια πρώην του. Τον φοβόμουν γιατί ξέρω ότι έχει πολλές διασυνδέσεις και αυτός είναι ο λόγος που δεν μιλάνε πολλά άλλα άτομα».

Όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης κλήθηκε να σχολιάσει στην απολογία του τις φωτογραφίες αυτές, τις χαρακτήρισε «κωμικές και όχι αισθησιακές», ενώ για δύο φωτογραφίες στο καμαρίνι του με τον 16χρονο, στις οποίες ήταν ημίγυμνος, είπε: «Το ημίγυμνο δικαιολογείται γιατί η παράσταση σε όλο το δεύτερο μέρος με ήθελε ημίγυμνο και γύριζα στο καμαρίνι ημίγυμνος». Απαντώντας σχετικά με φωτογραφία που έστειλε ο ίδιος στον 16χρονο, σχολίασε: «Δεν αποκλείω να είχα στείλει. Την περίοδο εκείνη, στα πλαίσια της παράστασης του Ριχάρδου έπρεπε να χάσω βάρος και να γυμναστώ».

Ωστόσο, η απολογία του σκηνοθέτη αλλά και οι καταθέσεις των πέντε μαρτύρων δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα, που του έδειξαν τον δρόμο για την φυλακή, κρίνοντας ότι: «Ο κίνδυνος υποτροπής συνάγεται ευκρινώς και από τα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του, που αφορούν στην αδιάλειπτη επιθυμία του για ικανοποίηση, καθ'οιονδήποτε τρόπο, της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα, κυρίως άρρενα άτομα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους και της γενετήσιας ελευθερίας του».

Το ακλόνητο κατηγορητήριο

Ένα ημερολόγιο, πέντε μάρτυρες και αεροπορικά εισιτήρια δεν κατάφεραν να κλονίσουν το κατηγορητήριο κατά την ανακρίτρια. Μάλιστα, ένας εκ των ισχυρισμών που είχε προβάλλει μέσω του συνηγόρου Αλέξη Κούγια, ανατράπηκε κατά τη διάρκεια της απολογίας του, με μια ανακοίνωση που έφτασε την στιγμή που ο Δημήτρης Λιγνάδης απαντούσε στις ερωτήσεις της ανακρίτριας.

Αντικρούοντας τον ισχυρισμό ότι βρισκόταν στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2010, ο κ. Λιγνάδης ισχυρίστηκε ότι από τις 3 έως τις 9 Αυγούστου 2010 βρισκόταν στην Αίγυπτο με έναν συνάδελφό του, το όνομα του οποίου δημοσιοποίησε ο κ. Κούγιας στα μέσα ενημέρωσης. Όμως ο άνδρας αυτός όχι μόνο δεν προσήλθε να καταθέσει, αλλά ζήτησε μέσω ανακοίνωσης να μην αναπαράγεται το όνομά του, ενώ έχει αποφασίσει να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση των δικαστικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την ουσία της υπόθεσης.

Την ίδια στιγμή, «λάκτισμα» δέχτηκε και ο ισχυρισμός του ότι βρισκόταν στην Ιθάκη τον Αύγουστο του 2015, τον οποίο επιβεβαιώνουν και οι πέντε μάρτυρες υπεράσπισής του, αφού η ηθοποιός Δώρα Χρυσικού ζητά να καταθέσει στην υπόθεση για να επιβεβαιώσει με αποδείξεις πως ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν βρέθηκε ποτέ στην Ιθάκη το καλοκαίρι του 2015. «Εγώ είπα την αλήθεια ενώπιον των αρμοδίων οργάνων, κληθείς προς τούτο και όχι αναλαμβάνοντας οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο διαδίκτυο, χωρίς συνέπειες και χωρίς κόστος. Καλώ την κυρία Χρυσικού να πράξει το ίδιο και να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό» απαντά σε ανακοίνωσή του ο Διονύσης Παναγιωτάκης, που έχει καταθέσει ότι ο σκηνοθέτης φιλοξενήθηκε σε σπίτι που νοίκιαζε με την σύζυγό του Ελένη Κούρκουλα.

Δύο παράλληλες έρευνες

Εκτός από την κύρια ανάκριση, διεξάγονται παράλληλα δύο ακόμη έρευνες. Η πρώτη αφορά σε καταγγελίες σχετικά με τον σκηνοθέτη και μαθητές του Αρσάκειου Σχολείου. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για το ενδεχόμενο ύπαρξης περιστατικών κακοποίησης από εκπαιδευτικούς στα Αρσάκεια μετά την επιστολή 285 Αποφοίτων των Σχολείων προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρία.

Παράλληλη έρευνα διεξάγεται έπειτα από σχετικά ρεπορτάζ που ήθελαν τον κατηγορούμενο να κάνει ιδιωτικές πρόβες κατ'οικον με ασυνόδευτους ανήλικους από δομές Μ.Κ.Ο, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι εισαγγελείς έχουν ήδη ζητήσει στοιχεία από αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ανακοινώθηκε η παράταση στην Αττική - Ποιες περιοχές έγιναν «κόκκινες»