ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown - Αττική: Η πίεση στο ΕΣΥ κρίνει τις αποφάσεις - Σε επαγρύπνηση κυβέρνηση, ειδικοί

Lockdown - Αττική: Η πίεση στο ΕΣΥ κρίνει τις αποφάσεις - Σε επαγρύπνηση κυβέρνηση, ειδικοί
InTime

Mε τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται, Αττική παραμένει στο μάτι του κυκλώνα και η άρση του lockdown εξελίσσεται σε δύσκολη εξίσωση.

Παράλληλα αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας έχουν μπει στο «κόκκινο», ενώ αυξητική είναι η τάση και στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Τα παραπάνω δεδομένα μεταθέτουν για αργότερα το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, καθώς οι συνθήκες «ασφυξίας» που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό. Μάλιστα οι υγειονομικές αρχές έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο για το ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι νοσηλείες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα και την προσεχή εβδομάδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο είναι το γεγονός ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στο «Σωτηρία» έφτασε το Σαββατοκύριακο στο 100%, ενώ και σε άλλα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας η κατάσταση είναι οριακή.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω κορονοϊού και αυτές οι εκτιμήσεις οδήγησαν στην παράταση των περιορισμών στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Αυτό που ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους είναι πως μέχρι στιγμής δεν αποδίδει το lockdown στην Αττική, κάτι το οποίο παραδέχτηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, αποδίδοντας το γεγονός στο ότι «η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν μεγαλύτερη ή γιατί δεν μας βοήθησε ο καιρός, ο χειμωνιάτικος καιρός».

Και το ζητούμενο παραμένει ο χρόνος επαναλειτουργίας της αγοράς, με τα τελευταία σενάρια να υποστηρίζουν πως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα το επόμενο δεκαπενθήμερο. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα και μόνο την πίεση που θα δεχτεί το Σύστημα Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Βάσει των εκτιμήσεων των ειδικών έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η επιδημιολογική εικόνα δεν θα είναι καλή στην πρωτεύουσα, οπότε τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται ούτε δεδομένο ούτε κλειδωμένο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.