ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: «Κορονοπάρτι» στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής

Αποκλειστικό: «Κορονοπάρτι» στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής
INTIME NEWS/φωτογραφία αρχείου

Ανησυχία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, καθώς τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού, όπως η τηλεργασία στο 50% του προσωπικού, καταγγέλλεται πως έχουν ατονήσει. Η σταγόνα, όμως, που ξεχείλισε το ποτήρι είναι ένα «κορονοπάρτι» που έλαβε χώρα μέσα στο Αρχηγείο τον Φεβρουάριο και το οποίο φέρεται να είναι η αιτία για συρροή κρουσμάτων εντός της υπηρεσίας.

Ενώ το διοικητικό έργο στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής γινόταν με καθεστώς τηλεργασίας όλο το προηγούμενο διάστημα, το προσωπικό κλήθηκε μέσα στον Φεβρουάριο να επιστρέψει στο γραφείο και να κάνει χρήση παλαιών αδειών. Η εντολή ήταν προφορική και ήρθε εν μέσω lockdown στην Αττική, όταν δηλαδή η τηλεργασία στο δημόσιο θα έπρεπε να εφαρμόζεται στο μέγιστο βαθμό, όπου συνάδει με τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων. Παρόλο που η εντολή προκάλεσε τουλάχιστον απορία, το προσωπικό που έκανε δουλειά γραφείου από το σπίτι, επέστρεψε στο Αρχηγείο. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για εργαζόμενους που δεν εμπλέκονται στο επιχειρησιακό σχέδιο για τον Covid-19 ούτε σε μάχιμες βάρδιες, αλλά ασχολούνται αμιγώς με διοικητικό έργο.

Η διαδικασία των αδειών δημιούργησε μια κατάσταση ανασφάλειας καθώς κανείς δεν ήξερε με ποιον βρέθηκε στον ίδιο χώρο και πότε, οι αποστάσεις ασφαλείας δεν είναι εύκολο να τηρηθούν σε ένα κτήριο παλιό, με στενούς διαδρόμους και μικρά γραφεία των πέντε ατόμων, σε ένα σύνολο περίπου 200 εργαζομένων. Όταν μαθεύτηκε ότι εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα κορονοϊού στο Αρχηγείο, ενώ είχε προηγηθεί και «κορονοπάρτι», χωρίς να γίνει απολύμανση των χώρων και επίσημη ενημέρωση για το τι έχει συμβεί, η οργή ξεχείλισε. Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν στο Newsbomb.gr διαφορετικές πηγές με γνώση των συμβάντων.

Το «κορονοπάρτι»

Μέσα στον Φεβρουάριο, είχε την ονομαστική του εορτή ο διευθυντής ενός από τα τμήματα του Αρχηγείου και αποφάσισε να γιορτάσει διοργανώνοντας «τσιμπούσι» στο γραφείο. Οι καλεσμένοι ήταν γύρω στα 25 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, έφαγαν και ήπιαν προφανώς χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Το τσιμπούσι γρήγορα μαθεύτηκε και στα υπόλοιπα τμήματα του Αρχηγείου.

Όμως δέκα μέρες μετά, ένα από τα άτομα που ήταν παρόντα στο «κορονοπάρτι» βρέθηκε θετικό. Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 πήγε στο γραφείο και ενημέρωσε ότι έχει βγει θετικό το τεστ. Το συγκεκριμένο άτομο πήρε εντολή να επιστρέψει στο σπίτι του και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως ενημερώθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Μέσα σε λίγη ώρα κανονίστηκε όλη η συγκεκριμένη διεύθυνση, με τα άτομα που είχαν παραστεί στο «κορονοπάρτι» να πάνε για rapid test στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο Φάρο. Εκεί, βρέθηκαν επιπλέον δέκα θετικά τεστ, όπως καταγγέλλεται. Όλοι φέρεται να πήραν οδηγίες να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι και να κάνουν μοριακό τεστ σε 2-3 μέρες.

Καταγγελίες για συγκάλυψη

Στο Αρχηγείο, όμως, τα νέα είχαν ήδη διαδοθεί. Όπως επισημαίνουν στο Newsbomb.gr οι δύο αυτές πηγές, αντί να σημάνει συναγερμός, δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο που ακολουθείται στην περίπτωση κρούσματος κορονοϊού. Δεν έγινε απολύμανση, ούτε τεστ στο υπόλοιπο προσωπικό, δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, ούτε καν σκέψη για επιστροφή στο καθεστώς τηλεργασίας.

Από στόμα σε στόμα, όλοι γνωρίζουν στο Αρχηγείο ότι υπάρχουν κρούσματα, όλοι γνωρίζουν ότι έγινε το «κορονοπάρτι» και είναι θορυβημένοι για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. Επειδή ακριβώς δεν έγινε επίσημη ενημέρωση, απολύμανση ή ιχνηλάτηση εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για προσπάθεια αποσιώπησης των γεγονότων, ενδεχομένως με την ανοχή της Πολιτικής Προστασίας, μπροστά στην κατακραυγή που θα προκαλούσε το γεγονός ότι ενώ η Αττική βρίσκεται σε σκληρό lockdown, σε μια νευραλγική υπηρεσία με 200 εργαζόμενους δεν τηρήθηκαν οι οδηγίες των επιστημόνων οι οποίες αποτελούν και αποφάσεις της κυβέρνησης, που επισύρουν συνέπειες.

«Δεν μας προστάτευσαν, δείχνουν ότι δεν μας σέβονται», «από στόμα σε στόμα το ξέρουν όλοι, σαν κουτσομπολιό αντί να υπάρχει επίσημη και σοβαρή ενημέρωση» είναι οι σκέψεις όλων. Αρκετοί έχουν σπεύσει να κάνουν rapid test αυτοβούλως, από τη στιγμή που δεν έγινε έλεγχος οργανωμένα από την υπηρεσία. Ο θυμός είναι μεγάλος όπως και ο φόβος, μέσα στο Αρχηγείο. Η απαίτηση είναι κοινή, τα νομοθετημένα μέτρα προστασίας όπως η τηλεργασία στο 50% του προσωπικού να τηρηθούν έστω και τώρα και να υπάρξει ενημέρωση, τεστ, ιχνηλάτηση για τα κρούσματα που έχουν ανευρεθεί.

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι τα καταγγελλόμενα δεν αφορούν μάχιμες βάρδιες οι οποίες δουλεύουν κανονικά σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας πιστά τα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι του κορονοϊού.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με το Γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο δεν σχολίασε και παρέπεμψε στην Πολιτική Προστασία.

Χαρδαλιάς: Θα διατάξω έρευνα για το δημοσίευμα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δήλωσή του στο Newsbomb.gr, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος στην Πυροσβεστική για το οποίο - όπως ανέφερε - ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ωστόσο, δήλωσε άγνοια για την διεξαγωγή «κορονοπάρτι», ενημερώνοντας ότι θα διατάξει άμεσα έρευνα για την αποκάλυψη του Newsbomb.gr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Όλα δείχνουν παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου - Αγωνία για τις μεταλλάξεις