ΕΛΛΑΔΑ

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Γιατί υποχωρεί η στάθμη της θάλασσας σε όλη την Ελλάδα;

Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Γιατί υποχωρεί η στάθμη της θάλασσας σε όλη την Ελλάδα;

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr μίλησε στο Newsbomb.gr, για το φαινόμενο της άμπωτης (υποχώρησης της θάλασσας) το οποίο παρατηρείται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το φαινόμενο με την πολύ χαμηλή στάθμη της θάλασσας, όπου ουσιαστικά τα νερά υποχωρούν με αποτέλεσμα να ξεπροβάλλει η στεριά, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, εξήγησε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο σε παραλιακές περιοχές της Ελλάδας άλλα και σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ίδιο η άμπωτη δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Το φαινόμενο είχε εμφανιστεί και πέρυσι στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα συστήματα υψηλών πιέσεων τα οποία είναι πάνω από την Μεσόγειο και ονομάζονται αντικυκλώνες», σημείωσε.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr τόνισε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται το ενδεχόμενο ενός νέου ισχυρού σεισμού.

Όπως είπε στο Newsbomb.gr, σύμφωνα με εικόνες από τον δορυφόρο σταδιακά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Εντυπωσιακές και προτόγνωρες εικόνες

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες που έρχονται από πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, λόγω της άμπωτης, όπου η στάθμη της θάλασσας έχει υποχωρήσει πολλά μέτρα αποκαλύπτοντας μέχρι και... νησάκια όπως συνέβη στο Καβούρι.

Η θάλασσα στο Καβούρι υποχώρησε σε τέτοιο βαθμό, επιτρέποντας στους κατοίκους να περπατήσουν από την παραλία μέχρι το νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή, οι εικόνες που κατέγραψε το Newsbomb.gr, είναι εντυπωσιακές.

Αντίστοιχες, πρωτόγνωρες εικόνες καταγράφηκαν και στον Θερμαϊκό, με τους κατοίκους του Καλοχωρίου να μην μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους.

Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει τόσο που οι βάρκες φαίνονται σαν να έχουν βγει στη στεριά. Μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να απαθανατίσουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές το σπάνιο φαινόμενο.

«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελική έρευνα για τις εικόνες αστυνομικής βίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης