ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Στο 7% ο δείκτης θετικότητας στην Αττική - 10.000 τα ενεργά κρούσματα

Κορονοϊός: Στο 7% ο δείκτης θετικότητας στην Αττική - 10.000 τα ενεργά κρούσματα

Η βαριά επιδημιολογική εικόνα  οφείλεται στις μεταλλάξεις που άλλαξαν τις ισορροπίες, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου

Την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για λειτουργία των σχολείων, όλων των βαθμίδων της επικράτειας υπό το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης γνωστοποίησε κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε λόγο για βαριά επιδημιολογική εικόνα που οφείλεται στις μεταλλάξεις που άλλαξαν τις ισορροπίες.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανακήρυξη της πανδημίας που έχει μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα 2,5 εκατ. θανάτους.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το ιικό φορτίο όλης της επικράτειας συνεχίζεται να αυξάνεται με την Αττική την Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα να είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πλέον τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2.000 την ημέρα και ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε για πρώτη φορά το 2021 το όριο του 4% φτάνοντας το 4,5%.

Τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 20.000 και στην Αττική βρίσκονται τα μισά. Οι έλεγχοι των rapid test του ΕΟΔΥ στην Αττική έδειξαν δείκτη θετικότητας 7% ενώ η διασπορά αφορά κυρίως τις ηλικιακές ομάδες 25-55 ετών. Τα ενεργά κρούσματα στο Λεκανοπέδιο είναι πάνω από 10.000, ενώ ο Πειραιάς παρουσιάζει μεγάλη επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την ίδια ο ο αριθμός των νοσηλευομένων λόγω COVID αυξήθηκε σημαντικά, με 4.000 εισαγωγές συνολικά αυτή τη στιγμή. Μόνο στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 2.000 εισαγωγές τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ενώ οι ΜΕΘ στην Αττική βρίσκονται στο 92% της πληρότητας.

Παράλληλα, ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι σταθερά πάνω από 1 στην επικράτεια που μαρτυρά την ανοδική πορεία της πανδημίας. Όπως ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε τέλος ότι οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες, λόγω της μεταδοτικότητας τους.

Τα καλά νέα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι ο εμβολιασμός. Υπάρχει εμφανής μείωση νοσηλειών άνω των 80 ετών λόγω αύξησης εμβολιαστικής κάλυψης, σημείωσε.

Μίλησε επίσης και για το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σύσταση για διακοπή του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό γι αυτό συνέστησε προσοχή και αυστηρή τήρησε των μέτρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κλείνουν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα για δύο εβδομάδες