ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για κρυφές λίστες πιστών ενόψει των πρώτων Χαιρετισμών, την Παρασκευή

Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για κρυφές λίστες πιστών ενόψει των πρώτων Χαιρετισμών, την Παρασκευή
Φωτογραφία αρχείου
INTIME

Πιστούς από την… πίσω πόρτα των ιερών ναών ετοιμάζεται να βάλει ενόψει Χαιρετισμών μερίδα ιερέων στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη εκκλησίες στη Θεσσαλονίκη δημιουργούν κρυφές λίστες πιστών που θα παρακολουθήσουν από κοντά την προσεχή Παρασκευή τους πρώτους Χαιρετισμούς, στις 7 το απόγευμα.

Ο «μεσάζων» για τις κρυφές λίστες σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr είναι συνήθως άνθρωπος της εκκλησίας.

Ψάλτες, νεωκόροι ακόμη και ιερείς εργάζονται «πυρετωδώς» για την υπό άκρα μυστικότητα τέλεση των πρώτων Χαιρετισμών στις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης παρουσία πιστών, διαδίδοντας το μήνυμα ακόμη και από στόμα-σε-στόμα.

«Ενημερώθηκα από ψάλτη που τυγχάνει να είναι φίλος μου ότι την Παρασκευή θα επιτρέψουν στους πιστούς να παρακολουθήσουν από κοντά τους Α’ Χαιρετισμούς, βάζοντάς τους από την… πίσω πόρτα», δηλώνει στο ThessToday.gr η Φ. Κ., πιστή, που εξετάζει το ενδεχόμενο να παρευρεθεί την Παρασκευή στη συγκεκριμένη εκκλησία, σε περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Γιατροί επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι είναι σώφρον οι πιστοί να μη φέρνουν τα χείλη τους σε απευθείας επαφή με το γυαλί της εικόνας, αλλά κατά την επίκυψή τους να αφήνουν «στον αέρα» το φιλί τους, πάνω από την εικόνα.

Και αυτό γιατί, πολλά από τα μικρόβια, σκόνη και βακτήρια που μεταφέρονται και μεταδίδονται από χείλη σε χείλη εκατοντάδων διαφορετικών ανθρώπων που προσκυνούν και φιλούν τις εικόνες, παραμένουν πάνω στο γυαλί.

Ο Ιωάννης Κιούμης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε στο ThessToday.gr τις ανησυχίες του για το συγκεκριμένο φαινόμενο, θέτοντας ως παράδειγμα τον τότε κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και τις αποφάσεις που έλαβε όταν ήλθε αντιμέτωπος με την πανώλη, πριν από 200 χρόνια.

«Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με την καραντίνα που εφήρμοσε ο Καποδίστριας πριν 200 χρόνια, στην επιδημία της πανώλης. Εξέδωσε διάταγμα και απαγόρευσε όλες τις θρησκευτικές τελετές. Κίνηση που πέτυχε. 200 χρόνια μετά δεν συμβαίνει το ίδιο», τόνισε ο κ. Κιούμης και πρόσθεσε: «Η ιεραρχία εν έτει 2021 λέει ότι “πρέπει να πηγαίνετε” στις εκκλησίες. Είναι κάτι που με ανησυχεί, δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή! Η... Μεγάλη Παρασκευή των αποφάσεων - Άρση μέτρων ή παράταση;