Ξένοι πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές

ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Επέτειος 25ης Μαρτίου: Μέτρα αλά Χόλιγουντ στην Αθήνα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Επέτειος 25ης Μαρτίου: Μέτρα αλά Χόλιγουντ στην Αθήνα

Κινηματογραφικό χαρακτήρα θα λάβουν τα μέτρα ασφαλείας την παραμονή και ανήμερα της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας.

Φωτογραφίες: Σπύρος Μελισσάρης

Οι συσκέψεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής είναι πυρετώδεις, ενώ στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται εδώ και αρκετά 24ωρα κλιμάκια ξένων υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι και πάνοπλοι άντρες της ΕΚΑΜ, οι πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ., οι ελεύθεροι σκοπευτές σε κτήρια με «ευρεία οπτική» και οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών θα βρίσκονται σε εγρήγορση για δύο 24ωρα. Οι άντρες των παραπάνω υπηρεσιών θα είναι –ως επί το πλείστον- αθέατοι. Θα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, μακριά από «αδιάκριτα μάτια» και κοντά στο στόχο που φυλάνε.

Όσον αφορά στους πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ., από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη θα «σκανάρουν» όλες τις περιοχές, όπου θα βρεθούν οι επίσημοι. Οι έρευνες με σύγχρονες συσκευές και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά γίνονται, προκειμένου να υπάρχει η βεβαιότητα ότι όλα τα σημεία είναι «καθαρά». Τα μέτρα χαρακτηρίζονται «κινηματογραφικά», καθώς έλεγχοι γίνονται σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr τις προετοιμασίες στο Σύνταγμα:

Οι Έλληνες αξιωματικοί που αναλαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας σε τέτοιου είδους περιστάσεις (με παρουσία ξένων ηγετών στην Αθήνα), έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν από ξένους συναδέλφους τους ως «άριστοι επαγγελματίες».

Ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου έχει ξεχωριστό συμβολισμό, λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, έχουν προσκληθεί και αναμένονται να έρθουν στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, με τους οποίους ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις, καθώς και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Κάρολος.

Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί η έκρηξη της πανδημίας στη Γαλλία, ο Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στην Αθήνα. Η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη κλιμάκια υπηρεσιών ασφαλείας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κύπρο. Όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα σε αυτές τις περιπτώσεις, πριν φτάσουν στην Αθήνα οι επίσημοι, ταξιδεύουν κλιμάκια ασφαλείας που κάνουν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη φύλαξη των ηγετών.

«Φρούριο» η Αθήνα

Η στρατιωτική παρέλαση θα λάβει χώρα χωρίς την παρουσία κόσμου, ενώ το κέντρο της Αθήνας θα είναι απροσπέλαστο.

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία έχει θέσει σε εγρήγορση το πληροφοριακό της δίκτυο. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις κατά του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Δεν είναι οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, ωστόσο, αυτές που ανησυχούν την ΕΛ.ΑΣ. αλλά τυχόν αιφνιδιαστικές καταδρομικές ενέργειες με στόχο το «σαμποτάζ» των εορταστικών εκδηλώσεων.

Η Αστυνομία έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για τη στρατιωτική παρέλαση, ύστερα από διαδοχικές συσκέψεις που έλαβαν χώρα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την από αέρος επιτήρηση του κέντρου της Αθήνας από ελικόπτερο και drones καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Η εικόνα θα μεταδίδεται ζωντανά στα κέντρα της ΓΑΔΑ και του αρχηγείου της Αστυνομίας στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Σε κεντρικά κτήρια θα είναι σε επιφυλακή ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ σχεδόν σε όλους τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα θα υπάρχουν πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες.

Οι δρόμοι θα «αποστειρώνονται» σε κάθε διέλευση ξένου ηγέτη, που θα συνοδεύεται από αυτοκινητοπομπή ασφαλείας. Παράλληλα, έκτακτα μέτρα λαμβάνονται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου θα φτάσουν αεροπορικώς οι ξένοι ηγέτες.

Τέλος, θα απλωθεί ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας, γύρω από τις περιοχές όπου θα βρεθούν οι ξένοι ηγέτες. Για το λόγο αυτό θα «επιστρατευτούν» σύγχρονες συσκευές, που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ηλεκτρονικές απειλές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.707 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 69 θάνατοι σε 24 ώρες, 681 οι διασωληνωμένοι