ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πόσα ενεργά ηφαίστεια έχει η Ελλάδα και ποια είναι τα πιο επικίνδυνα;

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πόσα ενεργά ηφαίστεια έχει η Ελλάδα και ποια είναι τα πιο επικίνδυνα;

Κι όμως η Ελλάδα έχει 39 ηφαίστεια, με τα 4 εξ αυτών να θεωρούνται ενεργά. Όλα αυτά τα ηφαιστειακά κέντρα βρίσκονται σ’ ένα νοητό «τόξο» το οποίο ξεκινά από την Κόρινθο και καταλήγει στη Νίσυρο. 

ενεργά ηφαίστεια στη χώρα μας είναι διατεταγμένα σε ένα τόξο (Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο) και περιλαμβάνουν από Δυτικά προς Ανατολικά τα εξής ηφαίστεια: Μέθανα, Μήλος, Σαντορίνη, και Νίσυρος.

Όλα τα ηφαίστεια του Αιγαίου έχουν σχήμα κώνου και έχουν αλλοιωθεί είτε από διάβρωση, όπως στη Μήλο, είτε από «καλδεροποίηση», δηλαδή έχει βυθιστεί λόγω μεγάλης έκρηξης, όπως στη Σαντορίνη. Παρόλες τις μικρές φρεατικές εκρήξεις που συμβαίνουν σε μικρό βάθος, οι επιστήμονες δεν αναμένουν μεγάλες εκρήξεις, αλλά μια αυξημένη σεισμο-ηφαιστειακή δραστηριότητα.

O Χρήστος Ευαγγελίδης, εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στο Newsbomb.gr, διευκρίνισε αν τα ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα είναι επικίνδυνα ή όχι. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τα θεωρούμενα ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα. Από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρακολουθούμε στενά όλα», είπε χαρακτηριστικά.

Το ηφαίστειο των Μεθάνων

Η πιο πρόσφατη εκρηκτική δραστηριότητα του ηφαιστείου των Μεθάνων συνέβη τον 3ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο.

Στην ευρύτερη περιοχή των Μεθάνων η πιο πρόσφατη έκρηξη συνέβη πριν από περίπου 300 χρόνια, στον υποθαλάσσιο χώρο ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της χερσονήσου, όπου έχουν εντοπισθεί ίχνη τουλάχιστον 30 παλαιών ηφαιστείων, των οποίων η δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από ενάμισι εκατομμύριο χρόνια.

Η σύγχρονη υδροθερμική δραστηριότητα στη λουτρόπολη των Μεθάνων σχετίζεται με την ηφαιστειακή γεωθερμία. Αν και πιο πρόσφατα το ηφαίστειο δεν έχει δώσει ανησυχητικά σημάδια, η κοντινή απόστασή του από την Αθήνα δεν παύει να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη στη Σαντορίνη συνέβη περίπου το 1.630 π.Χ. και δημιούργησε τη μεγάλη καλδέρα στο κέντρο του νησιωτικού συγκροτήματος. Ακολούθησαν άλλες μικρότερης κλίμακας εκρήξεις, μεταβάλλοντας σε μικρό βαθμό το τοπίο, με τελευταίες το 1939-41 και το 1950. Έχει τη μεγαλύτερη καλντέρα όλου του κόσμου με ύψος 300 m και διάμετρο 11 km.

Σε ερώτησή μας αναφορικά με την επικινδυνότητα των ηφαιστείων και ποια θεωρούνται πιο επικίνδυνα ο κ. Χρήστος Ευαγγελίδης, ανέφερε στο Newsbomb.gr, «τα πιο επικίνδυνα είναι τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και της Νίσυρου διότι είναι στο σημείο του ελληνικού τόξου, όπου έχουν μεγαλύτερο δυναμικό. Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τα παρακολουθούμε συνεχώς μαζί με έξι σεισμογράφους στη Νίσυρο, ενώ στην Σαντορίνη αντίστοιχα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εκτός από τους σεισμολογικούς σταθμούς παρακολουθούμε τα φαινόμενα μαζί με τους τοπικούς σταθμούς», τόνισε.

Τα κοιμώμενα ηφαίστεια φαίνεται να μην παρουσιάζουν κινδύνους στους ανθρώπους που μένουν κοντά και η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αν τα πράγματα αλλάξουν.

Όπως εξήγησε στην συνέχεια ο κ. Ευαγγελίδης, «αδιαμφισβήτητα κάποια από τα ηφαίστεια που προανέφερα στο μέλλον κάτι θα κάνουν, αυτό μπορεί να μην το δουν ούτε τα δισέγγονα μας, καθώς ενδέχεται να μην υπάρχει καν ανθρωπότητα όταν θα γίνει. Η Σαντορίνη και η Νίσυρος θα έχουν κάποια δραστηριότητα σίγουρα σε χιλιάδες χρόνια από τώρα, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση για την ένταση του φαινομένου. Περίπου πέντε χρόνια πριν μπορούμε να το δούμε», διευκρίνισε, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.