ΕΛΛΑΔΑ

«Παζάρι» για τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη – Τι θέλει η κυβέρνηση, τι λένε οι ειδικοί

Κατάστημα Πάτρα

Το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, τις τρεις περιοχές στις οποίες το λιανεμπόριο δεν επαναλειτούργησε από τη Δευτέρα απασχολεί τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων.

Η κυβέρνηση ιδανικά θα ήθελε στις τρεις αυτές περιοχές (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη) τα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο να ανοίξουν από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου.

Η πρόταση αυτή, όμως, βρίσκει αντίσταση από τα περισσότεα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας που κρίνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές είναι μεγάλο και ένα τυχόν άνοιγμα θα είχε ολέθριες συνέπειες.

Ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα λοιμωξιολόγων η οποία - με «οδηγό» το τι συνέβη στην Αττική την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος του λιανεμπορίου - τάσσεται υπέρ του να ανοίξουν τα καταστήματα στις 12 Απριλίου.

Το ελάχιστο που διεκδικεί, κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση αν δεν δοθεί «πράσινο φως» για τη Δευτέρα, είναι να υπάρξει ένα σήμα ότι το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές θα ανοίξει στις 19 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όποτε και αν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη θα γίνει μόνο με click away, με παράδοση και παραλαβή, δηλαδή, προϊόντων εκτός του καταστήματος αλλά και με self test στους εργαζομένους.

Την πρόθεση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι από τη Δευτέρα να ανοίξουν τα καταστήματα και στις «κόκκινες περιοχές», τονίζοντας, όμως, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα και τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει και στις τρεις περιοχές, αλλά πρέπει να γίνεται η συνεκτίμηση με την πορεία της πανδημίας και τα δεδομένα της.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι ακόμη και αν δεν ξεκινήσει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη η στήριξη των επιχειρηματιών θα συνεχιστεί.

Στη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων θα τεθεί, κατά πληροφορίες, και το θέμα της μετακίνησης από δήμο σε δήμο και τις καθημερινές, όπως συμβαίνει, δηλαδή, και τα Σαββατοκύριακα ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να δίνεται το «ΟΚ» για άνοιγμα των κέντρων αισθητικής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Ανατροπή στην… ανατροπή! Πότε ανοίγουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια