ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό Newsbomb.gr: Πώς είναι σήμερα σπίτια που γυρίστηκαν ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου

Οδοιπορικό Newsbomb.gr: Πώς είναι σήμερα σπίτια που γυρίστηκαν ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου

Οδοιπορικό του Newsbomb.gr σε σπίτια και δρόμους που γνωρίσαμε μέσα από ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Βίντεο, φωτογραφίες: Ευδοκία Μύτιλη

Πρόκειται για τα σπίτια, τα οποία έχουν προβληθεί μέσα από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και έχουν αγαπηθεί όσο λίγα.

Πολλές δεκαετίες μετά την πρώτη τους εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη, οι χώροι αυτοί έχουν γίνει τοπόσημα των ευρύτερων περιοχών όπου βρίσκονται.

«Οικία Κοκοβίκου»

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σπίτια του ελληνικού κινηματογράφου είναι η «οικία Κοκοβίκου». Το σπίτι δηλαδή όπου έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» το οποίο βρίσκεται στην Πλάκα στην οδό Τριπόδων 32.

Το σπίτι χρονολογείται από το 1800 και στέγαζε τη στρατιωτική διοίκηση των Τούρκων. Στο οικόπεδο του κτηρίου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη βάση ενός χορηγικού μνημείου, σε σχήμα τριπύλου.

Στην ταινία, λοιπόν, το σπίτι αυτό δίνεται για αντιπαροχή, η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική. Με έναν νόμο της Μελίνας Μερκούρη, για να μη γεμίσει η Αθήνα με πολυκατοικίες, το σπίτι προστατεύτηκε και κρίθηκε διατηρητέο.

Ο καιρός, παρ' όλα αυτά, πέρασε και το σπίτι κατέληξε προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ. Η πώληση σε ιδιώτη διακόπηκε προσωρινά, καθώς βρέθηκαν αρχαία στα θεμέλιά του.

Σήμερα, διατηρείται ακόμα ο γαλάζιος σκελετός του και η χαρακτηριστική σκάλα.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Η βίλα στην Κηφισιά

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ πρωταγωνίστησαν σε μερικές από τις πιο αγαπημένες και επιτυχημένες ελληνικές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Μεγάλο μέρος των ταινιών ήταν σε σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου και σε παραγωγή του Φίνος Φιλμ.

Ορισμένες μάλιστα όπως «Η Αλίκη στο Ναυτικό» και τα «Χτυποκάρδια στο θρανίο» γυρίστηκαν στο ίδιο σπίτι, που αποτελούσε φυσικό σκηνικό για τις ταινίες της Αλίκης.

Πρόκειται για μια βίλα στην Κηφισιά η οποία στέκεται αναλλοίωτη στο χρόνο. Το αρχοντικό σπίτι όπου έγιναν τα γυρίσματα των ταινιών της Αλίκης είναι στην Κηφισιά και συγκεκριμένα στην οδό Γούναρη 16.

Περνώντας κανείς απ’ έξω θα παρατηρήσει ότι είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Το συγκεκριμένο σπίτι χρησιμοποιήθηκε επίσης και στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», ως η οικία της Λίζας Παπασταύρου.

Δείτε τις φωτογραφίες:

«Ο Παπατρέχας»

Ο Παπατρέχας είναι ελληνική κωμική ταινία του 1966, σε παραγωγή Θανάση Βέγγου και σε σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού. Το σενάριο γράφτηκε από τον Ναπολέοντα Ελευθερίου.

Ο Πολύδωρος είναι θυρωρός μιας πολυκατοικίας της πρωτεύουσας. Στο ρόλο του βέβαια ο Θανάσης Βέγγος που τρέχει και δε φτάνει, προκειμένου να εξυπηρετήσει όλους τους ένοικους της πολυκατοικίας.

Η ταινία ο Παπατρέχας λοιπόν γυρίστηκε στο κτίσμα επί των οδών Υμηττού και Αρρύβου στον αριθμό 151-153 στο Παγκράτι.

Βλέποντας κανείς τις σημερινές εικόνες διαπιστώνει ότι στην πολυκατοικία είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα αλλά όλη η περιοχή έχει αλλάξει από την ανοικοδόμηση που γνώρισε με τα χρόνια.

Δείτε τις φωτογραφίες στη Gallery:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.