ΕΛΛΑΔΑ

Μετακινήσεις εκτός νομού: Τα σημεία «κλειδιά» για την απόφαση - Δισταγμός για Πάσχα στο χωριό

Μετακινήσεις εκτός νομού: Τα σημεία «κλειδιά» για την απόφαση - Δισταγμός για Πάσχα στο χωριό

Πάσχα στο χωριό: Η πίεση στο ΕΣΥ, η διασπορά των κρουσμάτων, αλλά και η κόπωση των πολιτών θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση

Μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση για δυνατούς λύτες βρίσκονται αντιμέτωποι κυβερνητικό επιτελείο και επιτροπή λοιμωξιολόγων, που αφορά στο θέμα του ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και την καθιερωμένη έξοδο του Πάσχα, η οποία πέρσι χάθηκε λόγω του lockdown.

Τα δεδομένα, όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένα, και με την απόφαση να φαίνεται ακόμα δυσκολότερη λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που υφίστανται μέχρι αυτή τη στιγμή και καθιστούν τη μάχη με τον χρόνο αναπόφευκτη. Τα σημεία «κλειδιά» που λαμβάνονται υπόψιν είναι η διασπορά σε όλη την επικράτεια η οποία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης μεν αλλά κρατούνται σε υψηλά επίπεδα, η ασφυκτική πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο με τις εισαγωγές απλών περιστατικών COVID όσο και με τους διασωληνωμένους οι οποίοι μόλις χθες έσπασαν νέο αρνητικό ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά σημαντικό ρόλο στην απόφαση θα παίξει και η κόπωση των πολιτών, οι οποίο βρίσκονται σε ένα συνεχόμενο εγκλεισμό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και με την ίδια την κυβέρνηση να κάνει λόγο για σταδιακό άνοιγμα μέσω των «βαλβίδων εκτόνωσης». Οι λοιμωξιολόγοι όμως, την ίδια ώρα, φαίνονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το πόσο μπορεί η κατάσταση να αλλάξει «δραματικά» στις δυο εβδομάδες (και κάτι περισσότερο) που απομένουν για τις ημέρες του Πάσχα. Με βάση αυτό τον χρονικό ορίζοντα η κυβέρνηση «βλέπει» παράλληλα πως το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες μετά το Πάσχα, πράγμα που θα σημάνει έτσι κι αλλιώς το άνοιγμα της χώρας.

Οι σκέψεις της Επιτροπής για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Ερωτώμενος για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και το επιδημιολογικό επίπεδο που εξετάζει η επιτροπή προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως», ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι αυτή την ώρα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι για το άνοιγμα των μετακινήσεων θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πολλά πρωτόκολλα ασφαλείας, όμως δεν έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής το θέμα από την επιτροπή καθώς η επιδημιολογική κατάσταση δεν το έχει επιτρέψει. Ο ίδιος ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο για την απόφαση θα παίξει η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη.

Ερωτώμενος εάν αναμένεται από την επιτροπή να αλλάξει κάτι στις επόμενες δέκα ημέρες, που θα μπορέσει επιτρέψει τις μετακινήσεις ο ό ιος ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Είναι κάτι που θα το δούμε στην επιτροπή, είναι μια δύσκολη κατάσταση το σύστημα Υγείας πιέζεται είναι προφανώς ένα στοιχείο που τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν».

Διχασμός στους λοιμωξιολόγους

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης είπε από την πλευρά του ότι «ή θα αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί και το Πάσχα, όπου στην ουσία, στα αστικά κέντρα, το ένα σπίτι θα καλέσει το άλλο, ή τρεις οικογένειες μαζί σε κλειστούς χώρους θα βρεθούν να φάνε, ή θα επιτρέψουμε την -ας το πούμε- αραίωση των αστικών κέντρων και να επιτρέψουμε στον κόσμο να πάει στα εξοχικά του, στα χωριά του, όπου κατά κανόνα θα ζήσει ένα Πάσχα σε εξωτερικό χώρο και να τον προτρέψουμε, πηγαίνοντας εκεί, να επιδείξει μια συμπεριφορά ασφαλέστερη με self test και, βεβαίως, με μεγάλη προσοχή».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βοηθούν καθώς μολονότι καταγράφεται μια σταθεροποίηση αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά σήμερα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Βλέπουμε μια σταθεροποίηση αλλά η σταθεροποίηση αυτή παραμένει ψηλά. Άνθρωποι συνεχίζουν να χάνονται και να βρίσκονται στην εντατική» είπε χαρακτηριστικά στο ΟΡΕΝ ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για το λόγο αυτό τόνισε όσον αφορά την πιθανότητα να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό ότι «με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια. Είναι εκνευριστικό αλλά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα θα έχουμε εικόνα».

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κουβεντιάσουμε για έξοδο Πάσχα», είπε από τη μεριά της η πνευμονολογος και πρόεδρος του κεντρικού ιατρικού συμβουλίου Μίνα Γκάγκα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 3.067 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 91 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 824 οι διασωληνωμένοι