ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα: Επιτάφιος γύρω από το ναό, Ανάσταση νωρίς και ψήσιμο στο... μπαλκόνι - Όλα τα σενάρια

Εκκλησίες Πάσχα 2021
AP

Οι ελπίδες για Πάσχα στο χωριό φέτος φαίνεται πως... ναυαγούν, καθώς οι διασωληνώσεις και η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με την πίεση στα νοσοκομεία να παραμένει αμείωτη - Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμη δεν έχει έρθει η αποκλιμάκωση που ήλπιζαν πως θα δουν. Τα κρούσματα επιμένουν, ενώ οι διασωληνωμένοι σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει», προειδοποίησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σαν σενάριο ανέφερε ότι, το αν κάποιος έχει μια δεύτερη κατοικία σε περιοχή που επιδημιολογικά είναι στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή όπου είναι η κύρια κατοικία του και θέλει να μεταβεί εκεί για το Πάσχα, είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί.

«Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένεια μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, «φρένο» στο ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων έβαλαν η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.

Από την πλευρά της η κυρία Γιαμαρέλλου τόνισε ότι την Επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διατηρεί σιγή ιχθύος τονίζοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή.

Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε «καλό κλίμα» το ζήτημα της τέλεσης των λειτουργιών από τις εκκλησίες έκλεισε και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, οι ανακοινώσεις να γίνουν ακόμα και αύριο Τρίτη. Εκεί που φαίνεται ότι κατέληξαν Εκκλησία και Πολιτεία είναι η Θεία Λειτουργία της Ανάστασης να γίνει νωρίς το βράδυ. Πληροφορίες θέλουν η Ανάσταση να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ και η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει εξωτερικά και πέριξ των ναών.

«Βρήκαμε μια λύση θα κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα με περισσότερη ελευθερία αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η μυστική συνάντηση Καρόλου – Γουίλιαμ και Χάρι –Τι είπαν και ποια εντολή έδωσε η Βασίλισσα