ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2021: Έτσι θα γιορτάσουμε - Οι εκκλησίες, οι μετακινήσεις και τα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι

Πάσχα, εκκλησίες, τραπέζι
ASSOCIATED PRESS

Πάσχα 2021: Όλα τα μέτρα - Τι θα ισχύει για της εκκλησίες, την απαγόρευση κυκλοφορίας και το πασχαλινό τραπέζι

Όριο στα εορταστικά τραπέζια του Πάσχα τα 9 άτομα σε εσωτερικούς χώρους, και τα 12 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 2 οικογενειών, το πολύ 12 άτομα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στις μετακινήσεις εκτός νομού τις ημέρες του Πάσχα, αυτές δεν θα επιτρέπονται.

Ειδικότερα, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα θα ισχύουν τα εξής:

Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10 τετραγωνικών μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στην δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).

Τέλος, τόνισε ότι η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, θα γίνει με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα. Οι μετακινήσεις των πολιτών εκτός νομού, θα ισχύουν από το Σάββατο 15 Μαΐου 2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: «Στόχος ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι» - Δεν ταξιδεύουμε φέτος