ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σαρωτικοί οι έλεγχοι στα διόδια - Οι δικαιολογίες των οδηγών

Διοδια αφιδνών
Ευδοκία Μύτιλη

Σαρωτικοί είναι από το πρωί της Παρασκευής οι έλεγχοι στα δίοδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας προκειμένου να εμποδιστούν φαινόμενα παράνομης μετακίνησης εκτός νομού - Οι δικαιολογίες των οδηγών για να περάσουν

Αυστηροί είναι από το πρωί της Παρασκευής οι έλεγχοι τόσο στα διόδια Αφιδνών όσο και της Ελευσίνας προκειμένου να εντοπιστούν οδηγοί που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν μετακίνηση εκτός νομού χωρίς να το δικαιούνται.

Οι έλεγχοι αναμένεται, μάλιστα, να ενισχυθούν από το απόγευμα οπότε θα μπει σε εφαρμογή σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της αστυνομίας για να μην γίνει «Πάσχα στο χωριό».

Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, η Αριστοτελία Πελώνη εντός της ημέρας θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα κλείνει τις εξαιρέσεις υπερτοπικών μετακινήσεων που δεν δικαιολογούνται.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται από το πρωί στα διόδια των Αφιδνών και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν.

Σύμφωνα με την τροχαία οι περισσότεροι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα από το σύστημα «Εργάνη».

Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ταξιδέψουν εκτός Αττικής λόγω βλάβης στην εξοχική τους κατοικία επικαλούμενοι διαρροή υδάτων με τους αστυνομικούς από την πλευρά τους να ζητούν σχετικά έγγραφα από τους δήμους.

Αρκετοί είναι, δε, αυτοί που πλέον επικαλούνται τα... πορτοκάλια ως δικαιολογία για να τους επιτραπεί η διέλευση, μια δικαιολογία που στο παρελθόν είχε την εκδοχή της ελιάς.

«Έχω τα έγγραφα μαζί μου» λένε ορισμένοι οδηγοί, με άλλους να τονίζουν ότι σωστά γίνονται οι έλεγχοι αν και όπως λένε δεν έχει τόση αστυνομία στους επαρχιακούς δρόμους

Οι αστυνομικοί, όμως, έχουν ακούσει και πιο περίεργες δικαιολογίες όπως αυτή ενός οδηγού που τους είπε ότι πάει στο Κιλκίς για… ραντεβού με γιατρό.

Άλλος Αθηναίος είπε ότι πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα στη Λιβαδειά για να ταΐσει τον σκύλο του.

Δεν λείπουν, δε, και περιπτώσεις οδηγών που παρουσιάζουν έντυπα από την «Εργάνη» σβησμένα με μπλάνκο, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, παλαιότερα έγγραφα επειδή πλέον ανανεώνονται κάθε 15 ημέρες με αυστηρούς όρους.

Με 10.000 αστυνομικούς το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Η Αστυνομία θα έχει ισχυρή παρουσία, εκτός των άλλων, όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων θα προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφεριακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.

Γύρισαν πίσω κάποιοι οδηγοί μετά από έλεγχο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN η παρουσία της Αστυνομίας είναι μεγάλη και ήδη στα διόδια της Ελευσίνας ανάγκασαν κάποιους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Κάποιοι βρήκαν απίστευτες δικαιολογίες για να φύγουν από την πόλη, όπως το ότι έχουν πέσει θύματα κλοπής προκειμένου να μετακινηθούν στην επαρχία για το Πάσχα. Και σε αυτή την περίπτωση η τοπική αστυνομική αρχή πρέπει να τους στείλει έγγραφο που να επιβεβαιώνει την κλοπή για να μπορούν να μετακινηθούν.

Οι αστυνομικοί τους σταματάνει όλους, ιδιώτες και επαγγελματίες καθώς αρκετοί είναι και αυτοί που μετακινούνται για λόγους εργασίας.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Σχέδιο της ΕΛΑΣ για τους «ανυπάκουους» - «Σφραγίζονται» διόδια, πιάνουν δουλειά τα drones