ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους

Μετακίνηση εκτός νομού
IN TIME

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος - Το ΦΕΚ αναλυτικά

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε προστέθηκε η δυνατότητα για υπερτοπική μετακίνηση, με έγγραφο από ιδιωτικά νοσοκομεία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης, πχ. για χημειοθεραπείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα θα υπάρξει τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε λίγο στο υπουργικό συμβούλιο.

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός Συντονισμού και Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, διευκρίνισε ότι η υπερτοπική μετακίνηση επιτρέπεται όταν αφορά ιδιωτική δομή υγείας, όπως κλινική και νοσοκομείο, και όχι ιδιώτη γιατρό.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ

1. Στην περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.26044/22.4.2021 (Β’ 1678) κοινής υπουργικής απόφασης προστίθεται η δυνατότητα μετακίνησης προς ιδιωτική κλινική, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης και η περ. β) διαμορφώνεται ως εξής:

«β) Για λόγους υγείας, στην περίπτωση μετακίνησης βα) προς δημόσια δομή υγείας, ββ) αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, προς ιδιωτική κλινική. Για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης.». 2. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

1 εκατ. self tests

Σημειώνεται ότι από σήμερα Μεγάλη Εβδομάδα είναι διαθέσιμα 1 εκατ. self test για τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ μπορούν να πάρουν και τα δυο self test της εβδομάδας.

Ο κ. Σκέρτσος διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους ένα ποσοστό 40% με 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου και το τείχος ανοσίας για τον ευάλωτο πληθυσμό θα έχει χτιστεί.

Ανέφερε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό 70% με 80%, κάτι που όπως σημείωσε θα έχει επιτευχθεί με άνεση.

Για την ινδική μετάλλαξη, και τα δυο κρούσματα που εντοπιστήκαν στην χώρα μας, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι οι ειδικοί μελετούν ποσό σοβαρή είναι και πρόσθεσε ότι γίνονται εκτενείς έλεγχοι και στα σημεία εισόδου της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ στο Newsbomb.gr: Είναι έτοιμη η Ευρώπη για μία νέα πανδημία;