ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο εμβολιασμός είναι στοίχημα της κοινωνίας μας - Να είμαστε έξυπνοι

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο εμβολιασμός είναι στοίχημα της κοινωνίας μας - Να είμαστε έξυπνοι
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Να καταφέρει η κοινωνία να κερδίσει τους αμφιθυμικούς και να πειστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. Τι ανέφερε στο Newsbomb.gr για το άνοιγμα δραστηριοτήτων και τη βελτίωση που παρουσιάζουν τα δεδομένα στα νοσοκομεία.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε την Τετάρτη (05.05) για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα ο ΕΟΔΥ, έδειξαν ότι η πανδημία επιμένει, ωστόσο, για πρώτη φορά υπήρξαν αισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία. Προφανώς και δεν μπορεί κανείς να μιλά για βελτίωση και καλή κατάσταση όταν υπάρχουν 96 νεκροί σε ένα 24ωρο, πλην όμως φαίνεται να έρχεται μια ισορροπία – έστω και με αργούς ρυθμούς – στο σύστημα υγείας και αυτό αφήνει περιθώρια για καλύτερο μέλλον.

Την άποψη πως αυτή η - έστω μικρή – βελτίωση έχει αρχίσει να φαίνεται, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ. «Πράγματι, έχει αρχίσει να φαίνεται αυτή η βελτίωση και στα νοσοκομεία διότι έπεσε ο μέσος όρος εισαγωγών στα 400 άτομα, από τα 500+ που ήταν για μεγάλο διάστημα πριν λίγο καιρό. Για πρώτη φορά έχουμε λιγότερα εισιτήρια από εξιτήρια στα νοσοκομεία. Μέχρι τώρα τα εισιτήρια ήταν πολύ περισσότερα από τα εξιτήρια, άρα υπάρχει μια σαφής βελτίωση σε αυτό το σκέλος», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όσο για το πώς ήρθε αυτή η βελτίωση, επεσήμανε ότι «ο εμβολιασμός προχωράει με πάρα πολύ καλό ρυθμό και είναι το βασικό μας όπλο. Μαζί με την όποια προσοχή δείξαμε και τη βελτίωση που παρουσιάζει σταδιακά ο καιρός, μας έχει οδηγήσει ως εδώ». Ο κ. Βασιλακόπουλος, μάλιστα, επεσήμανε πως το άνοιγμα δραστηριοτήτων ναι μεν πάντα ευνοεί την αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων, ωστόσο, υπογράμμισε πως «πιστεύω ότι θα είμαστε αρκετά έξυπνοι, έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση».

«Σε κάθε δραστηριότητα που ανοίγει υπάρχει ο κίνδυνος της μεγαλύτερης διασποράς. Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο θα μειώσει, όμως, τη διασπορά γιατί θα είμαστε έξω και δεν θα συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους που είναι επικίνδυνο. Τα σχολεία θα αυξήσουν σε ένα μικρό ποσοστό τα κρούσματα, αλλά αυτό θα συμβεί παράλληλα με την πρόοδο στον εμβολιασμό, οπότε θεωρούμε ότι η όποια αύξηση θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη», εξήγησε στη συνέχεια.

Το κρίσιμο ερώτημα, βέβαια, δεν είναι άλλο από το αν θα καταφέρουμε να «χτίσουμε» το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Με πολίτες να εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν παρενέργειες και άλλους να είναι αρνητές εκ πεποιθήσεως, πόσο εύκολο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, ο στόχος θα επιτευχθεί καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο κερδισμένο στοίχημα για την επιστημονική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία.

«Νομίζω ότι θα πετύχουμε το ποσοστό αυτό των εμβολιασμών που θέλουμε. Οι αρνητές δεν είναι ένα μεγάλο ποσοστό στην κοινωνία. Οι αμφιθυμικοί είναι αυτοί που θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός και θα βλέπουν ότι τα εμβόλια λύνουν το πρόβλημα αντί να δημιουργούν άλλα, θα γείρουν προς την πλευρά των εμβολιασμένων. Αυτό είναι και το στοίχημα της επιστημονικής κοινότητας, των ΜΜΕ και της κοινωνίας συνολικά. Να καταφέρει να «κερδίσει» τους αμφιθυμικούς», σχολίασε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία 6 Μαΐου: «Black out» σε όλη τη χώρα - Ποιοι απεργούν - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ