ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Στον δρόμο προς την Ελευθερία - Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων και τα δεδομένα

Lockdown: Στον δρόμο προς την Ελευθερία - Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων και τα δεδομένα
InTime

Άρση Lockdown: Βήματα απελευθέρωσης της κοινωνίας και της οικονομίας έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα. «Όπλο» ο εμβολιασμός αλλά πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία όλων. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ηρωισμούς.

Βήμα – βήμα προς την οριστική άρση των μέτρων, τουλάχιστον για το διάστημα του καλοκαιριού, οδεύει η Ελλάδα. Κυρίως μέσω των εμβολιασμών που προχωρούν με γοργά βήματα, η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει σε μια κανονικότητα που θα επιτρέψει σε κοινωνία και οικονομία να «ανασάνει», χωρίς lockdown, sms και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ώρα που μέσω του τείχος ανοσίας που χτίζεται σταδιακά, ανοίγουν ολοένα και περισσότερο τομείς, βέβαια, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα. Ναι μεν θα υπάρξει το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα (10.05), του τουρισμού στις 15 Μαΐου και των γυμναστηρίων στις 17 Μαΐου, πλην όμως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικότερα σε όσους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σταδιακά θα απελευθερωθούν κι άλλες δραστηριότητες, ενώ είναι πολύ πιθανή και η κατάργηση των SMS από τις 15 Μαΐου όπως και η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τα μεσάνυχτα.

Στόχος είναι να βοηθηθεί έτσι ο κλάδος της εστίασης και να παραταθεί η λειτουργία των καταστημάτων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί και ο μικρότερος συνωστισμός των πολιτών σε πάρκα και πλατείες μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, φαινόμενο που παρατηρείται ακόμα παρά το άνοιγμα καταστημάτων εστίασης.

Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα

Με τις πρώτες «ανάσες» ελευθερίας να έχουν δοθεί ήδη με το άνοιγμα της εστίασης και τις αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας, η επιχείρηση επιστροφή στην κανονικότητα συνεχίζεται αύριο με τα σχολεία.

Ειδικότερα:

  • Χθες, άνοιξαν οι οργανωμένες παραλίες,
  • Παράλληλα, μειώθηκε το εμβαδόν ανά πελάτη στα μαγαζιά,
  • Στις 10/05 ανοίγουν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια. Προϋπόθεση η διενέργεια των self test,
  • Στις 10/05 ανοίγουν τμήματα φροντιστηρίων και κέντρα ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις,
  • Στις 10/05 ανοίγουν και τα δικαστήρια,
  • Στις 14/05 ανοίγουν όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας,
  • Στις 15/05 ανοίγει ο τουρισμός.
  • Στις 17/05 ξεκινούν προπονήσεις οι Αθλητικές Ακαδημίες
  • Στις 17/05 οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολλέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας,
  • Στις 17/05 επαναλειτουργούν και τα Ωδεία σε όλη τη χώρα
  • Στις 17/05 ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Στις 21/05 επαναλειτουργούν θερινά σινεμά και κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%,
  • Στις 28/05 ξεκινούν και οι συναυλίες. Η πληρότητα πρέπει να είναι στο 50% και αφορά μόνο καθήμενους.

Παραμένουν επιβαρυμένα τα επιδημιολογικά δεδομένα

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται μια σταθεροποίηση, και αμυδρή βελτίωση σε κάποιους δείκτες, των δεδομένων που αφορούν τον κορονοϊό στη χώρα, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταβάλει βαρύ φόρο αίματος στην πανδημία. Η χώρα μέτρησε επιπλέον 51 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει πλέον τους 11.000.

Για την ακρίβεια, 11.029 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της φονικής νόσου, με τα δεδομένα να δείχνουν πως οι 9.276 εξ αυτών ήταν άνω των 65 ετών. Η ηλικιακή ομάδα 40-64 έχει καταγράψει 1.670 απώλειες ανθρώπων ενώ στις ηλικίες 18-39 ετών έχουν καταγραφεί 80 θάνατοι. Επιπλέον, η χώρα έχει θρηνήσει και τις απώλειες τριών ανήλικων (0-17 ετών) από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την 1η Μαΐου μέχρι και σήμερα, στην Ελλάδα πέθαναν 576 άνθρωποι λόγω του κορονοϊού. Ο μέσος όρος θανάτων δηλαδή σε αυτό το διάστημα ανέρχεται σε 64 την ημέρα, αριθμός που είναι θλιβερός αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι απλά για στατιστικά στοιχεία…

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα:

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 728 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.183 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή -0.27%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 375 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ακολούθως παρουσιάζεται η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.428 νέα, 728 διασωληνωμένους και 51 νέους θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ