ΕΛΛΑΔΑ

Αντίο lockdown! Ανοίγουν μετακινήσεις και τουρισμός, τέλος τα SMS - Τι αλλαζει από την Παρασκευή

Άρση Μέτρων
Intime News

Λίγες ώρες έμειναν για την έξοδο της χώρας από το πολύμηνο lockdown, καθώς με το άνοιγμα του τουρισμού ήρθε και η άρση των αυστηρών μέτρων.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να γίνει ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα μετά από πολύμηνο lockdown και περιορισμών.

Συγκεκριμένα, από το πρωί της Παρασκευής καταργούνται τα SMS στο 13033 και 13032, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 00:30.

Παράλληλα, τις πόρτες τους θα ανοίξουν και τα μουσεία της χώρας.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Σημειώνεται ωστόσο ότι για όλο το Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά

Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια - που είναι προσβάσιμες οδικά - θα απαιτείται η χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού», του λεγόμενου Green Pass.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών. Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά τα ταξίδια τους.

Τι ακολουθεί

Για αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5) και των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5).

Από τον Ιούνιο θα πραγματοποιούνται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

CDC: «Πετάνε τις μάσκες οι πλήρως εμβολιασμένοι» – Οι νέες οδηγίες