ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος - Λινού: Αυτες είναι οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε τις μάσκες

Βατόπουλος - Λινού: Αυτες είναι οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε τις μάσκες

Τη δική τους εκτίμηση για το πότε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα με βάση την πορεία των εμβολιασμών, ανέπτυξαν σε τηλεοπτική συνέντευξή τους ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε σε 3 προϋποθέσεις, για να βγάλουμε τη μάσκα, ενώ η κ. Λινού σημείωσε πως ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε κάτι τέτοιο και πως πρώτα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού σε έξι εκατ. Ελληνες.

Αναλυτικά, όπως είπε ο κ. Βατόπουλος, «πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα» και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι εφικτό «όταν ο μισός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί».

Σημείωσε ακόμα ότι «η επιτροπή θέλει να γίνονται τα πράγματα σιγά σιγά, για να μπορεί να υπάρχει μια αξιολόγηση» και παραδέχτηκε ότι «η άρση των μέτρων είναι ένα ρίσκο».

«Πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος που ασχολείται στον τουρισμό. Ταξιτζήδες, υπάλληλοι αεροδρομίων κλπ. Ο δείκτης θετικότητας αυτή τη στιγμή είναι λίγο μπερδεμένος».

«Η κοινωνία δεν άντεχε άλλο το οριζόντιο κλείσιμο, γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ» σημείωσε επίσης ο κ. Βατόπουλος και υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε επειδή η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά επειδή ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».

Τόνισε ωστόσο ότι «o ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όπως είπε, ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σημείωσε.

Λινού: Ο κίνδυνος θα παραμείνει μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πλανήτη

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, σημείωσε ότι πάντα θα είναι κίνδυνος οι μεταλλάξεις και θα παραμείνουν μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πλανήτη.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Μπουρλά για το αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου, η ίδια αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα για τη διάρκεια ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο. Είναι πολύ βιαστικό να το πούμε».

Αναφορικά για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες τόνισε ότι δεν είναι ακόμη κάτι σίγουρο, «να εμβολιαστούν πρώτα 6.000.000 Ελληνες».

Επίσης, η κυρία Λινού σημείωσε ότι είναι ανησυχητικό με το άνοιγμα του τουρισμού να επιτρέπεται η εστίαση σε εσωτερικό χώρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Μελετάμε έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς