ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο: Κοσμοσυρροή σε λιμάνια και Εθνικές Οδούς - Ψώνια χωρίς SMS

Άρση μέτρων
Intime News

Το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς SMS στο 13033 και 13032 και απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού έπειτα από έξι μήνες αυστηρών απαγορεύσεων και επαναλαμβανόμενων lockdown, είναι πλέον γεγονός.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο με άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες με κοντινές ή και πιο μακρινές αποδράσεις σε εξοχικά και νησιά.

Παράλληλα, η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων, με τον κόσμο να βγαίνει να κάνει τα ψώνια του χωρίς να χρειάζεται να κλείσει ραντεβού ή να στείλει SMS στο 13032.

Η χώρα άνοιξε για τον τουρισμό από το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου και ήδη στα νησιά άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες. Από το πρωί, χιλιάδες ήταν εκείνοι που αναχώρησαν από τα λιμάνια με το αρνητικό self test ανά χείρας για την πρώτη «απόδραση» μετά την καραντίνα.

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά

Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια - που είναι προσβάσιμες οδικά - απαιτείται η χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού», του λεγόμενου Green Pass.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών. Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.

Αυξημένη ήταν από το πρωί του Σαββάτου και η κίνηση των οχημάτων προς Χαλκιδική, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανίων, χωρίς, όμως, να δημιουργούνται προβλήματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Θωμάς Γέρμανος, το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, πολλοί Θεσσαλονικείς επέλεξαν να πάνε στην Χαλκιδική, πιθανόν για να κάνουν δουλειές στα εξοχικά τους σπίτια, ενώ ο συννεφιασμένος καιρός κράτησε κάποιους στα σπίτια τους.

KINISI.jpg
Αυξημένη κίνηση στις εθνικές οδούς αλλά χωρίς προβλήματαΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράλληλα, η έξοδος οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, αντίστοιχα, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη, το τελευταίο 24ωρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο σοκ από την ισοπέδωση των γραφείων του AP και Al Jazeera - «Αποφύγαμε τρομερές απώλειες»