ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Ηλιάκης: Δεν ξεχνώ! Δεκαπέντε χρόνια από τη δολοφονία του ήρωα Σμηναγού από Τούρκους

Κώστας Ηλιάκης: Δεν ξεχνώ! Δεκαπέντε χρόνια από τη δολοφονία του ήρωα Σμηναγού από Τούρκους

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολεμική Αεροπορία και όλος ο Ελληνισμός αποτίνει φόρο τιμής στον «αετό» που σκοτώθηκε από «χέρι» τουρκικό - Εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του Έλληνα πιλότου, που δεν έχασε τη ζωή του εξαιτίας της ατζαμοσύνης των Τούρκων, σε αερομαχία πάνω από την Κάρπαθο

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Δεκαπέντε χρόνια από την ημέρα που «πάγωσε» το πανελλήνιο στο άκουσμα της είδησης ότι οι Τούρκοι σκότωσαν Έλληνα πιλότο. Δεκαπέντε χρόνια από την ημέρα που Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από την εμπόλεμη σύρραξη.

Τι ακριβώς όμως συνέβη εκείνη τη «μαύρη» μέρα; Πώς η Πολεμική μας Αεροπορία έχασε έναν σπουδαίο χειριστή, έναν τολμηρό πιλότο; Ποια ήταν η αποστολή των Τούρκων;

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006, όταν τέσσερα ελληνικά F-16 λαμβάνουν εντολή να απογειωθούν από την βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση-αναχαίτιση έξι τουρκικών μαχητικών που συνόδευαν φωτογραφικό αεροσκάφος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και είχαν εισβάλλει στο FIR Αθηνών κατευθυνόμενα προς την Κρήτη.

Ο τουρκικός σχηματισμός είχε στόχο να συνοδεύσει το φωτογραφικό RF-4 , μέχρι τα παράλια της Κρήτης, με σκοπό να εντοπίσουν τις θέσεις στις οποίες είχαν αναπτυχθεί τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-300 που είχε προμηθευτεί η χώρα μας. Οι Έλληνες χειριστές το γνώριζαν αυτό και είχαν αποστολή να εμποδίσουν τους Τούρκους να φτάσουν ανοιχτά της Κρήτης.

Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, τα ελληνικά F-16, προσεγγίζουν και έρχονται σε οπτική επαφή με τον τουρκικό σχηματισμό. Τότε, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χωρίζονται σε σχηματισμούς των τριών, προκειμένου να πλησιάσουν την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 τα οποία ήθελαν να φωτογραφήσουν.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, λαμβάνει εντολή να πλησιάσει το φωτογραφικό αεροσκάφος, ώστε να καταγράψει τον εξοπλισμό του, ενώ παράλληλα προχωρά στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων.

Στις 12.43, ο Τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χάλι, πραγματοποιώντας δολοφονικό ελιγμό ρίχνει κυριολεκτικά το μαχητικό αεροσκάφος του, πάνω στη καλύπτρα του μαχητικού αεροσκάφους F-16 που πετούσε ο Σμηναγός Ηλιάκης, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία, ενώ ο Τούρκος πιλότος, κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, βρέθηκε στη θάλασσα.

Ο χρόνος παγώνει στην Πολεμική Αεροπορία. Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πατέρας δύο μικρών παιδιών, 5 και 1,5 ετών είναι νεκρός από «χέρι» Τούρκου. Η... μπαμπεσιά και η ατζαμοσύνη του Ιμπραήμ Χάλι είναι ολοφάνερη.

«Μαύρισε» ο ουρανός στο Αιγαίο

Στο ΓΕΕΘΑ, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο Λιμενικό Σώμα και στην ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων έχει ηχήσει κόκκινος συναγερμός.

Δεκάδες ελληνικά και τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από τις βάσεις τους, δημιουργώντας εμπόλεμη κατάσταση πάνω από το Αιγαίο. Η οργή των Ελλήνων χειριστών για την απώλεια του Ηλιάκη είναι έκδηλη, με την ηγεσία ωστόσο να συνιστά ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Η φρεγάτα «Λήμνος», οι κανονιοφόροι «Πολεμιστής», «Αρματωλός» και το υδρογραφικό «Πυθέας» έπλευσαν με την μεγίστη ταχύτητα προς την θαλάσσια περιοχή 21 μίλια νοτίως της Καρπάθου, κάτω από το σημείο που έγινε η αερομαχία.

Ελικόπτερο Super Puma, έχει ήδη διαταχθεί να απογειωθεί ενώ, το πετρελαιοφόρο πλοίο CENTURY έχει ενημερώσει ότι πλέει προς τη περιοχή όπου έχει εντοπιστεί ο Τούρκος πιλότος Ιμπραήμ Χάλι.

Στις 14.47 το δεξαμενόπλοιο μαζεύει από τη θάλασσα τον Τούρκο, ο οποίος έχει εντοπιστεί από το ελληνικό ελικόπτερο, αλλά αρνείται την βοήθειά του.

Η ομάδα διάσωσης αποβιβάζεται στο δεξαμενόπλοιο και βρίσκει τον Τούρκο πιλότο, ο οποίος αρνείται πεισματικά να μπει στο ελικόπτερο, αφού ξέρει ότι έχει προκαλέσει το θάνατο ενός Έλληνα πιλότου κι αυτό μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες. Όταν πιέζεται από τους Έλληνες,τραβάει πιστόλι και απειλεί, ενώ την ίδια στιγμή στον αέρα η κατάσταση είναι εκρηκτική. Για περίπου μισή ώρα, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στα πρόθυρα της σύρραξης και κάθε ενδεχόμενο ήταν πιθανό...

Δείτε το χρονικό της τραγωδίας:

Δείτε το δελτίο ειδήσεων από την τραγική ημέρα:

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, απονεμήθηκε στον Κώστα Ηλιάκη το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων.

Η προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή.

Οδοί με το όνομα του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, υπάρχουν προς τιμήν του στην πόλη της Καρπάθου και στο Ηράκλειο Αττικής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΗ TV ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΗΛΙΑΚΗ:

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τον ήρωα σμηναγό Κώστα Ηλιάκη όταν εκπαιδευόταν στις ΗΠΑ για τα F-16 block52+

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.