ΕΛΛΑΔΑ

«Τρέχει» το σχέδιο «Ελευθερία»: Στη μάχη άλλα 420.000 εμβόλια - Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 25 - 29

«Τρέχει» το σχέδιο «Ελευθερία»: Στη μάχη άλλα 420.000 εμβόλια - Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 25 - 29
InTime

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση Ελευθερία και από σήμερα  ανοίγουν πάνω από 420.000 ραντεβού για τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 6.340.000 συμπολίτες, με το 39% να έχει κάνει την πρώτη δόση και το 23,6% να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Η συμμετοχή των πολιτών χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, με σχεδόν όλα τα ραντεβού να έχουν καλυφθεί στις περισσότερες περιοχές, εκτός από κάποιες περιφερειακές ενότητες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Η απροθυμία κάποιων να εμβολιαστούν έχει φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την παραχώρηση προνομίων στους εμβολιασμένους.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η συζήτηση για τις διευκολύνσεις, τις ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, θα ανοίξει σύντομα από πλευράς κυβέρνησης, από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο «προνόμιο» που αναμένεται να ενεργοποιηθεί αναμένεται να είναι αυτό της υποχρέωσης διεξαγωγής self test από όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις – ή τη μια αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson – για να πάνε στον χώρο εργασίας τους ή να ταξιδέψουν.

Μια άλλη πρόταση αφορά τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τους πλήρως εμβολιασμένους αν και το συγκεκριμένο προνόμιο ακόμα προβληματίζει τους ειδικούς οι περισσότεροι εκ των οποίων λένε ότι η μάσκα είναι το τελευταίο μέτρο που θα μας εγκαταλείψει στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Ακόμη, συζητιέται το προνόμιο για είσοδο των πλήρως εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης ή άλλων δραστηριοτήτων όπως μουσεία, κέντρα διασκέδασης, θέατρα ή σινεμά.

Εν τω μεταξύ ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των εμβολίων για την ηλικιακή κατηγορία 25-29 ετών. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζεται πλέον και με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει λάβει στη χώρα μας έγκριση για τα άτομα κάτω των 30 ετών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τους 18-24 ετών. Ο χρόνος για να ανοίξουν τα ραντεβού θα εξαρτηθεί τις επικείμενες παραδόσεις της Johnson & Johnson αλλά και την επιβεβαίωση για επόμενες δόσεις από την εταιρεία Pfizer.

Αναφορικά με εμβολιασμούς κατ’ οίκον, που θα γίνονται σε κατάκοιτα άτομα θα ξεκινήσουν στο τέλος του Ιουνίου. Ο εμβολιασμός τους θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών, ενώ το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της Jonhson & Johnson.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Απεργία: «Κατεβάζει ρολά» η χώρα - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς - Πώς θα πάτε στη δουλειά σας