ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι αλλάζει από το Σάββατο, τι θα ισχύει από την 1η Ιουλίου

Απαγόρευση κυκλοφορίας
INTIME

Αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας από το Σάββατο 12/06 ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας που θα ισχύσουν από το Σάββατο 12/06 και την 1η Ιουλίου είναι από τα σημαντικότερα βήματα στην άρση μέτρων που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Επικαλούμενος τα στοιχεία από τους δείκτες των τελευταίων επτά ημερών αλλά και τις αποφάσεις της επιτροπής των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι:

  • από το Σάββατο 12 Ιουνίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά 1 ώρα. Θα ξεκινά δηλαδή στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί - όπως και σήμερα - μέχρι τις 5 το πρωί
  • από την 1η Ιουλίου - και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν - το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

Το Σάββατο 12 Ιουνίου επανέρχεται και η μουσική στην εστίαση αλλά μόνο στους εξωτερικούς χώρους όπου, όπως υπενθύμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα βρίσκονται μόνο καθήμενοι πελάτες.

Θέλοντας, δε, να εφιστήσει την προσοχή στην πιστή εφαρμογή του μέτρου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση παραβάσεων

  • το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και
  • σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

«Η βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη, μας επιτρέπουν να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε στην άρση κάποιων επιπλέον περιοριστικών μέτρων. Η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε κάθε γωνιά της χώρας είναι καθημερινή, είναι διαρκής και όταν οι δείκτες συναντούν τους στόχους μας, τότε προχωράμε σε σταδιακές και προσεκτικές άρσεις των περιορισμών», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ωστόσο προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας.

Ερωτηθείς τι ακριβώς γίνεται με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και αν θα δοθούν προνόμια σε όσους εμβολιάζονται, που μπορεί να επισπεύσουν το τείχος ανοσίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Για μένα δεν υπάρχουν προνόμια, δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχουν δικαιώματα, υπάρχει σταδιακή άρση περιορισμών γι' αυτούς που δεν κινδυνεύουν. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της συζήτησης που πρέπει να γίνει. Από εκεί και πέρα προφανώς η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη, υπάρχει μια γενικότερη διαβούλευση και με την επιστημονική κοινότητα, αλλά και μεταξύ μας και θα είμαστε έτοιμο όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, να πούμε λίγο πιο συγκεκριμένα πράγματα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία: «Κατεβάζει ρολά» η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς – Πώς θα πάτε στη δουλειά σας