ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους: 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18 - 24 ετών

Θεμιστοκλέους: 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18 - 24 ετών

Εμβολιασμός: Οι ανακοινώσεις του Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα.

Για την πορεία και τη στρατηγική της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας δράσης του EMA για την αντιμετώπιση της πανδημίας περί αποφυγής του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών, ενημέρωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεμιστοκλέους, επεσήμανε πως σειρά για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, παίρνουν οι νέοι από 18 έως 24 ετών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε επίσης πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 και ραντεβού έχουν κλείσει 93.000 πολίτες.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών μπορεί να εμβολιαστεί με τα τρία σκευάσματα: της Johnson&Johnson που είχε ήδη ανοίξει και πλέον και με αυτά της Pfizer/BioNTech και Moderna.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και με δεδομένο το ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν αναλόγγως, η επίτευξη του στόχου για τείχος ανοσίας θα είναι εφικτή εντός του καλοκαιριού.

Από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους, σχετικά με το εμβόλιο Astrazeneca για τους κάτω των 60, σημείωσε: «Η απόφαση αυτή της επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο. Από τη στιγμή που έχουμε ένα χαμηλό ιολογικό φορτίο αλλάζουν τα όρια ηλικίας και να το πω αν αυξηθούν τα κρούσματα τα όρια αυτά μπορούν να διακυμανθούν. Είναι μια τακτική την οποία την έχουμε δει και σε άλλες χώρες της ΕΕ και μάλιστα και σε χώρες όπως η Γερμανία που του εμβόλιο της Astrazeneca είναι για ηλικίες 18 και άνω αλλά η σύσταση είναι για άλλο ηλικιακό όριο».

«Με βάση αυτά όσοι έχουν προγραμματισμένο 1ο ραντεβού με AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών θα λάβουν ενημερωτικό SMS και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Αυτό είναι σύσταση δεν είναι απαγόρευση», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 472 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 18 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 353 οι διασωληνωμένοι