ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 16 Ιουνίου: Εξαιρούνται οι καθηγητές - Ποιες ώρες θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, λεωφορεία

Απεργία 16 Ιουνίου: Εξαιρούνται οι καθηγητές - Ποιες ώρες θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, λεωφορεία

Στάση εργασίας αντί 24ωρης απεργίας - Στόχος να διευκολυνθούν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες. 

Δεν θα συμμετέχουν τελικά στην απεργία της ΑΔΕΔΥ όλο το 24ωρο οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ και το Τραμ, σύμφωνα με νέα απόφαση που ελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης (15/06).

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους μαθητές για να κάμψει τον αγώνα απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο και διαμηνύουν πως δεν θα υποκύψουν, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά επίσης τις αγωνίες μαθητών και γονιών.

Γι' αυτό το λόγο, όπως ανακοινώθηκε, Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 10:00 το πρωί, προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της. Η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης για τα παιδιά είναι εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Για αυτό το λόγο παίρνουμε μέρος ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων και διευκολύνουμε τα παιδιά μας στις μετακινήσεις τους. Πραγματοποιούμε την Τετάρτη 16/6 στάση εργασίας από 10πμ έως λήξη της βάρδιας. Παίρνουμε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή».

Σε τροποποίηση της ώρας της στάσης εργασίας στα Λεωφορεία προχώρησε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, προκειμένουν να διευκολυνθούν οι μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Έτσι, στα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή αργότερα.

Εξαιρούνται της Απεργίας εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας

Την εξαίρεση των καθηγητών και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας από την αυριανή απεργία αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι κατεπείγουσα αγωγή κατά της απεργίας της ΑΔΕΔΥ και των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς είχε καταθέσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προκειμένου να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα η δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των Γενικών και Εσπερινών Λυκείων.

Η υπουργός Παιδείας στην αγωγή της ζητούσε

  • να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων,
  • καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (16.06) βάσει προγράμματος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα κληθούν να εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Στάση εργασίας στα τρένα του ΟΣΕ

Από την πλευρά της η πανελλήνια ομοσπονδία σιδηροδρομικών αποφάσισε 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16.00 και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, «αντιτιθέμενη στο αντιεργατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που εισάγεται για ψήφιση στη Βουλή».

«Η Π.Ο.Σ. όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε βασικές διατάξεις του Νομοσχεδίου, που εάν εφαρμοσθούν θα είναι κόλαφος για όλους τους εργαζόμενους. Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το Νομοσχέδιο. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ και στα κατά τόπους συλλαλητήρια που έχουν ανακοινώσει τα Εργατικά Κέντρα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΣ.

Δεμένα τα πλοία

Nέα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 και από τις 00:01 τα ξημερώματα έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα, εξήγγειλαν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την κατάργηση του νόμου για τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωση Μηχανικών Μ.Ε.Κ. Ε.Ν, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S,Π/Κ & Ο/Γ Μικρών Αποστάσεων.

«Το δίκιο του αγώνα κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) η οποία συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη.

24ωρη απεργία της ΠΟΘΑ

Εικοσιτετράωρη απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου κήρυξε για την Τετάρτη 16/6 και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

Στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία» και τονίζει: «Η ΠΟΘΑ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την κοινωνία όρθια. Κι αυτό θα γίνει με κατοχυρωμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τις συλλογικές αντιστάσεις δυνατές και με προστασία και ενίσχυση τόσο των δικαιωμάτων όσο και του εισοδήματος των εργαζόμενων».

Τη μετατροπή της στάσης εργασίας σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 16 Ιουνίου και συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σε έκτακτη συνεδρίασή του, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Οι δυνάμεις των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος δεν κάμπτονται. Το νομοσχέδιο, αντί να βελτιώνεται έστω και σε κάποια άρθρα, μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο επιθετικό. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία: Πέθανε πασίγνωστη ηθοποιός σε τροχαίο – Την χτύπησε μηχανή και την εγκατέλειψε