ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 16/06: Παράνομη κρίθηκε για εκπαιδευτικούς και Μέσα Μεταφοράς ως τις 10 το πρωί

Απεργία 16/06: Παράνομη κρίθηκε για εκπαιδευτικούς και Μέσα Μεταφοράς ως τις 10 το πρωί

Παράνομη μέχρι τις 10 το πρωί κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ όσον αφορά στην συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς.

Νωρίτερα, οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών εισέφεραν στο δικαστήριο τα δελτία τύπου των ομοσπονδιών και των σωματείων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μην διαταραχτεί η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Επιπλέον, υποστήριξαν ότι έχει ληφθεί απόφαση να εξαιρεθούν από την απεργία οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας και ότι τα σωματεία εργαζομένων στα ΜΜΜ δεσμεύονται από τα όσα έχουν ήδη ανακοινώσει για τις τροποποιήσεις στα δρομολόγια και ζήτησαν η αγωγή να απορριφθεί ως άνευ αντικειμένου.

«Δεν έχουμε εξουσιοδότηση να παραιτηθούμε από την αγωγή. Πάση θυσία πρέπει να γίνουν οι πανελλήνιες και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ρητά με δικαστική απόφαση» αντέτειναν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Συγκεκριμένα:

-Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1,2&3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.

-Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 - 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

-Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Σε περιφρούρηση της απεργίας στα πλοία, καλούν τους ναυτεργάτες, οι διοικήσεις των 12 σωματείων της ΠΝΟ

«Να μην λείψει κανείς από την περιφρούρηση της απεργίας, όλοι στους καταπέλτες των πλοίων», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα 12 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με αφορμή την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Πειραιά που έκρινε την Τρίτη παράνομη την απεργία των ναυτεργατών.

Οι διοικήσεις των σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ προσθέτουν ότι «ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, δεν θα κριθεί σε καμία αίθουσα δικαστηρίου».

«Στο μακρύ κατάλογο των εκβιαστικών μεθοδεύσεων των εφοπλιστών και των επαίσχυντων αποφάσεων των Πρωτοδικείου Πειραιά, όπως και η σημερινή, που έκρινε την απεργία των ναυτεργατών στις 16 Ιούνη παράνομη, απαντάμε ότι θα κουρελιαστούν στους καταπέλτες των πλοίων, από την μαζική - μαχητική συμμετοχή, των ναυτεργατών και στην αλληλεγγύη των εργαζομένων» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των σωματείων που καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 10 το πρωί και σε προσυγκέντρωση στις 5 το πρωί.

«Δεμένα» τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης

«Δεμένα» θα παραμείνουν αύριο τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης, λόγω της απεργίας που αποφάσισε των Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας - Παξών και Διαποντίων νήσων, «Άγιος Σπυρίδωνας».

Η απεργία θα διαρκέσει για 24 ώρες, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Ναυτεργατών, «η απεργία που θα ισχύσει σε όλους τους τύπους των πλοίων , αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων και συμπαράστασης στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατικών σωματείων της δύναμης της ΠΝΟ. Απαιτούμε άμεση υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας του 2021 και του 2020 που εγκληματικά καθυστερούν, με σκοπό την κατάργηση τους και την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου που καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα», καταλήγουν στην ανακοίνωση τους οι ναυτεργάτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έρχεται νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη - Έως 60 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο