ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο Astrazeneca: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη β΄ δόση, το mix & match και την αλλαγή εμβολίου

Εμβόλιο Astrazeneca: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη β΄ δόση, το mix & match και την αλλαγή εμβολίου

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Καινούρια δεδομένα έφερε η σύσταση των ειδικών σχετικά με την ηλικία που επιτρέπεται ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca στη χώρα μας. Η νέα οδηγία πυροδότησε σειρά ερωτηματικών για το τι πρέπει να κάνουν όσοι πρέπει να κάνουν το επόμενο διάστημα τη δεύτερη δόση, αλλά και όσοι έχουν κλεισμένο ραντεβού για την πρώτη δόση.

Σήμερα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, είπε ότι από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου μπορεί κάποιος να αλλάξει τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, σημειώνοντας πως, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μπορεί ο γιατρός σας να αλλάξει τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο.

Υπάρχει διαθεσιμότητα για τα mRNA;

«Ναι», σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna».

Πόσες ακυρώσεις εμβολίων έχουν γίνει;

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποκάλυψε μιλώντας στον ΑΝΤ1, τα εξής στοιχεία για τις ακυρώσεις των εμβολίων:

  • 0,5% αφορούν το εμβόλιο της Pfizer
  • 0,45% το εμβόλιο της Moderna
  • 1,89% το εμβόλιο της AstraZeneca

Ωστόσο, πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι τα παραπάνω ποσοστά έχουν προκύψει πριν τη σύσταση της Επιτροπής.

Πώς γίνεται η αλλαγή του εμβολίου της AstraZeneca

Με SMS, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ενημερωθούν οι πολίτες κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη ραντεβού για AstraZeneca, για να αλλάξουν εφόσον το επιθυμούν το σκεύασμα. Αρχικά θα το λάβουν όσοι πρέπει να εξαιρεθούν από τη δεύτερη δόση και στη συνέχεια όσοι έχουν ραντεβού για την πρώτη δόση και είναι κάτω των 60 ετών.

Ποιοι πρέπει να αλλάξουν τη δεύτερη δόση AstraZeneca

Η σύσταση των ειδικών είναι η εξής: «όσοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου, να κάνουν και τη δεύτερη γιατί ο κίνδυνος ανεπιθύμητης παρενέργειας στη δεύτερη δόση είναι σπάνιες».

Ωστόσο, υπάρχει και η ισχυρή σύσταση να εξαιρεθούν από τη δεύτερη δόση:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Θεμιστοκλέους για AstraZeneca: Ο οικογενειακός γιατρός θα αποφασίσει

Για όλα τα θέματα των εμβολίων μίλησε στον ΑΝΤ1 ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα για το θέμα της δεύτερης δόσης και πότε μπορεί να αλλάξει είπε: «Στις περιπτώσεις που έχει παρουσιαστεί θρόμβωση δεν θα πρέπει να κάνει AstraZeneca. Για οποιοδήποτε άλλο λόγο η επιτροπή άφησε μεγάλο περιθώριο και γι’ αυτό έβαλε τον οικογενειακό γιατρό. Αν το κρίνει ο γιατρός συγκεκριμένη επιτροπή θα αποφασίσει στην συνέχεια αν πρέπει να αλλάξει το εμβόλιο. Ο πολίτης δεν μένει ξεκρέμαστος. Θα υπάρχει άλλο ραντεβού με Mrna εμβόλιο».

Ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες του κόσμου. «Αυτό που συνέβη εδώ είναι κάτι που έχει γίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι επιστήμονες της επιτροπής είναι εξειδικευμένοι στα εμβόλια. Όπως συνεδρίασαν και πριν από λίγους μήνες έτσι και τώρα έδωσαν αυτό το ηλικιακό όριο».

Μάλιστα είπε ότι αυτή την στιγμή το ηλικιακό όριο ανεβαίνει πάνω από τα 60 και αν πάμε σε ένα 4ο κύμα το φθινόπωρο το ηλικιακό όριο μπορεί να κατέβει ξανά.
Σε άλλο σημείο ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας τόνισε: «Η απόφαση αυτή που πήραμε για το εμβόλιο AstraZeneca έσωσε ζωές. Έσωσε 15.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία και από θανάτους. Οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν σώθηκαν».
Αναφερόμενος στην σύσταση είπε: «Η επιτροπή λέει την σύσταση και με στοιχεία γιατί κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση πρέπει να κάνει και την δεύτερη. Η λέξη σύσταση είναι η πεμπτουσία της ιατρικής. Το επιστημονικό κριτήριο δεν αμφισβητείται. Κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση οι πιθανότητες να πάθει κάτι στην δεύτερη είναι απειροελάχιστες. Είναι ισχυρή η σύσταση να κάνει το εμβόλιο. Δεν μπορεί να παίζει κάποιος την υγεία του με τον κορονοϊό».

Ο κ. Θεμιστοκλέους τέλος τόνισε ότι χθες στα προγραμματισμένα ραντεβού η συμμετοχή ήταν στο 93% για AstraZeneca. «Η μέρα κύλησε καλά και δεν είχαμε ακυρώσεις», είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία: Πανελλαδική στάση εργασίας - «Παραλύει» το Δημόσιο - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς