ΕΛΛΑΔΑ

Άρση Μέτρων: Ανοίγουν παιδότοποι, λούνα παρκ, spa, σινεμά - Ποιοι βγάζουν τη μάσκα στα γυμναστήρια

Άρση Μέτρων: Ανοίγουν παιδότοποι, λούνα παρκ, spa, σινεμά - Ποιοι βγάζουν τη μάσκα στα γυμναστήρια
InTime

Άρση Μέτρων: Οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω άρση μέτρων ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από τις 19 Ιουνίου θα λειτουργήσουν ξανά παιδότοποι, λούνα παρκ, υπηρεσίες spa αλλά και οι κλειστοί κινηματογράφοι με συγκεκριμένους κανόνες υγειονομικής προστασίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τονίζοντας πως υπάρχουν ακόμα περιοχές που παρουσιάζουν επιδείνωση και ως εκ τούτου αλλάζουν επίπεδο στον σχετικό χάρτη.

Οι νέοι κανόνες για τους τουρίστες

Αρχικά, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τους νέους κανόνες εισόδου τουριστών στη χώρα. Όπως ανέφερε, στους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid test από τις «πράσινες» χώρες. Τα ανήλικα συνοδευόμενα τέκνα, ως 12 ετών, μπορούν να εισέρχονται χωρίς τη διενέργεια τεστ.

Για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες, τα ανήλικα ως 6 ετών μπορούν να εισέρχονται χωρίς τεστ.

Από τις τρίτες χώρες, η είσοδος θα επιτρέπεται σύμφωνα με τη σήμανση («πράσινη», «κόκκινη» κοκ.) της κάθε χώρας.

Για τις «πορτοκαλί» χώρες και τους πλήρως εμβολιασμένους, θα επιτρέπεται η είσοδος με pcr τεστ 72 ωρών πριν την αναχώρηση, ενώ για τις «κόκκινες» χώρες πέραν των υπολοίπων κανόνων θα παραμείνει η υποχρεωτική καραντίνα των επτά ημερών.

Δυο self test στους εργαζόμενους στον τουρισμό

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, υπογράμμισε πως σε ό,τι έχει να κάνει με εργαζόμενους στον τουρισμό οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο με δυο self-test την εβδομάδα.

Το ένα θα παρέχεται από την κυβέρνηση, ενώ το άλλο θα πρέπει να παρέχεται από την επιχείρηση.

Τα νέα «ανοίγματα» από τις 19 Ιουνίου

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τις αποφάσεις που αφορούν σε επαναλειτουργία αρκετών επιχειρήσεων, όπως οι παιδότοποι και τα λούνα παρκ, αλλά και το γεγονός ότι πλέον μπορεί να γίνετα άσκηση στα γυμναστήρια χωρίς χρήση μάσκας, αλλά μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα:

  • Μειώνεται η αναλογία πελατών σε ένα άτομο ανά 16 τ.μ. για την αποφυγή συνωστισμού στα καταστήματα του λιανεμπορίου, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων.
  • Επιτρέπονται οι εμποροπανηγύρεις με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών αγορών
  • Λειτουργούν ξανά οι παιδότοποι
  • Λειτουργούν ξανά τα λούνα παρκ με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και μέτρα ασφαλείας
  • Επιτρέπεται η λειτουργία των υπηρεσιών spa, που εντάσσονται στο πλαίσιο των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως λουτρά, μασάζ, ιαματικές πηγές.
  • Στα γυμναστήρια μπορεί να γίνεται άσκηση χωρίς τη χρήση μάσκας, μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους και με επίδειξη του σχετικού πιστοποιητικού.
  • Από την 1η Ιουλίου, ανοίγουν ξανά οι κινηματογράφοι 12μηνες λειτουργίας (κλειστές αίθουσες) με πληρότητα ως 50%, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό σελφ τεστ και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Εύβοια

Η εικόνα που παρουσιάζει κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, αποτυπώνεται στον επιδημιολογικό χάρτη. Η Εύβοια είναι η μόνη που ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί.

Αντίθετα, Χανιά, Κοζάνη, Νότια Αττική, Ανατολική Αττική, Κέρκυρα, Μαγνησία και Νάξος έπεσαν επίπεδο και από «πορτοκαλί», έγιναν «κίτρινες» στον σχετικό χάρτη.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Γιατί κλήθηκε ο πιλότος στη ΓΑΔΑ