ΕΛΛΑΔΑ

«Πονοκέφαλος» η μετάλλαξη «Δ» για κυβέρνηση και ειδικούς: Η μεταδοτικότητα και ο ρόλος των εμβολίων

«Πονοκέφαλος» η μετάλλαξη «Δ» για κυβέρνηση και ειδικούς: Η μεταδοτικότητα και ο ρόλος των εμβολίων

Σε εγρήγορση βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού η οποία, όπως καταδεικνύουν τελευταία στοιχεία, είναι αυτή που θα επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο τους επόμενους μήνες. Μόνο στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο, τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης του κορονοϊού τριπλασιάστηκαν.

Σε εγρήγορση βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού η οποία, όπως καταδεικνύουν τελευταία στοιχεία, είναι αυτή που θα επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο τους επόμενους μήνες. Μόνο στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο, τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης του κορονοϊού τριπλασιάστηκαν.

Ειδικότερα χθες Πέμπτη εντοπίστηκαν 18 νέα δείγματα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως τα 15 από τα 18 νέα κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης εντοπίζονται στην Κρήτη, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή είχαν εντοπιστεί μόλις τέσσερα τέτοια κρούσματα στο νησί.

Συνολικά τα κρούσματα της επικίνδυνης μετάλλαξης ανέρχονται πλέον σε 29 σε όλη τη χώρα, αφού κατά τον προηγούμενο έλεγχο, είχαν καταγραφεί 11 δείγματα.

Και δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η δήλωση του πρωθυπουργού κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος, ο κύριος Φαουτσι, ότι 'Είστε εμβολιασμένοι; Είστε ασφαλείς. Δεν είστε εμβολιασμένοι; Κινδυνεύετε'. Τόσο απλά τόσο καθαρά».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας και απηύθυνε ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε -όπως είπε- να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ο φόβος που επικρατεί είναι ότι το στέλεχος Δέλτα, το οποίο εκτιμάται ότι είναι 40-60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό Άλφα και πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας, θα εξαπλωθεί και θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος και στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη συμβεί στη Βρετανία και την Ινδία

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας και απηύθυνε ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε -όπως είπε- να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Με την ανησυχία της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) στην Κρήτη, οι δήμαρχοι του νησιού ενημερώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού στο νησί.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θόδωρος Λιβάνιος, περιφερειάρχες και δήμαρχοι της Κρήτης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ενισχύουν οι εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στο νησί και να εμβολιαστούν γρηγορότερα οι κάτοικοι.

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με στέλεχος Δ ώστε να ανακοπεί μια ενδεχόμενη μετάδοση του ιού.

ΕΕ: Επαγρύπνηση για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού, επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid-19, οι «27» ηγέτες της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι «27».

Εξάλλου, τονίζουν ότι «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις. Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας.»

Σε ό,τι αφορά στη διεθνή αλληλεγγύη της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων και η καθολική πρόσβαση σε αυτά, ιδίως μέσω του μηχανισμού COVAX. «Όλες οι χώρες παραγωγής και οι κατασκευαστές θα πρέπει να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες αύξησης της προσφοράς εμβολίων, πρώτων υλών, θεραπειών και θεραπευτικών προϊόντων COVID-19, παγκοσμίως και να συντονίσουν τη δράση σε περίπτωση κωλύματος στην προμήθεια και διανομή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε η 74η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για τη σύσταση ειδικής συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση της Πανδημίας. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες».

Τέλος, στα συμπεράσματά τους, οι «27» τονίζουν ότι συζήτησαν τα αρχικά διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από την πανδημία και καλούν την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να εργαστεί για την ενίσχυση της συλλογικής ετοιμότητας, της ικανότητας αντιμετώπισης και της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές κρίσεις.

Σουρβίνος για μεταλλάξεις: Νέοι και ανεμβολίαστοι τα κρούσματα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το βράδυ της Πέμπτης ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, αναφέρθηκε στην εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ», σημειώνοντας πως οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και «η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση».

Όσον αφορά στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση, τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.

Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι πως έως ότου μπορέσουμε να δαμάσουμε την πανδημία, το μοναδικό μας όπλο και η μοναδική ασπίδα για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.

Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Ακόμη, εξήγησε ότι η μετάλλαξη «Δ» έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική, αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης, ενώ σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης, αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για τα άλλα εμβόλια εξήγησε οι επιστήμονες μπορούν να θεωρήσουν ότι εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας θα παρέχουν και αντίστοιχη προστασία ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να φανεί σε μελέτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.