ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός παιδιών 12 - 15: Όσα πρέπει να γνωρίζετε - Βήμα προς βήμα η διαδικασία του ραντεβού

Εμβολιασμός παιδιών 12 - 15: Όσα πρέπει να γνωρίζετε - Βήμα προς βήμα η διαδικασία του ραντεβού

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Γεγονός και στην Ελλάδα ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς ανηλίκων με υποκείμενα νοσήματα - Βήμα-βήμα η διαδικασία για το "κλείσιμο" των ραντεβού

Ένα... εκρηκτικό κοκτέιλ η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και οι ασθενείς μικρής ηλικίας που μπορεί να μην νοσούν σοβαρά, μεταφέρουν όμως τον ιό στους ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες τους.

Ο λόγος αυτός, σε συνδυασμό με τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται παγκοσμίως και καθιστούν τα εμβόλια ακίνδυνα και για τα μικρότερα παιδιά, έκανε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, να δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 12-15 ετών.

Αυτό ανακοινώθηκε στην χθεσινή ενημέρωση (26/7) για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, δια στόματος της προέδρου της Επιτροπής, Μαρίας Θεοδωρίδου και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Όπως ανακοίνωσε η κα, Θεοδωρίδου, «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχουν τα παιδιά από τον κορονοϊό και συγκεκριμένα στα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και έφήβους. Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δώσει έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών με Pfizer από 12 και πάνω και με Moderna από 17 και πάνω. «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν τα παιδιά, παρουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και στους ενήλικες», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι λόγω του μικρού αριθμού δείγματος εμβολιασμένων παιδιών, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών, όπως η μυοκαρδίτιδα.

Παπαευαγγέλου στο Newsbomb.gr: Γιατί θα εμβολιάζονται οι 12-15

Για αύξηση της διασποράς του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας από 10 ετών και άνω έκανε λόγο μιλώντας στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτός ο λόγος καθώς και το γεγονός ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής έχει εφαρμοστεί το μέτρο του εμβολιασμού παιδιών από 12 και άνω, οδήγησε την Επιτροπή Εμβολιασμού να γνωμοδοτήσει θετικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των ηλικιών αυτών.

Όπως εξήγησε η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, στις έρευνες που έχουν γίνει για την ακαταλληλότητα των εμβολίων δεν γίνεται διαχωρισμός των ηλικιών 12 με 15.

«Ο εμβολιασμός στις ηλικίες από 12 ετών και άνω είναι κάτι που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Οι έρευνες που έχουν γίνει δεν διαχωρίζουν τα παιδιά ηλικίας 12 ετών με αυτά που είναι 17. Επιπλέον, τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη διασπορά στις ηλικίες 10 με 15 ετών γεγονός που μας οδήγησε να γνωμοδοτήσουμε θετικά και για τον εμβολιασμό παιδιών νεαρότερης ηλικίας. Να τονίσουμε ότι όλες οι έρευνες που έχουν γίνει σε παιδιά έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή τόσο για τα παιδιά 17 όσο και τα παιδιά 12 ετών», ανέφερε η κα . Παπαευαγγέλου, στο Newsbomb.gr.

Πώς θα κλείνουν τα ραντεβού

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna (Spikevax) έχουν λάβει έγκριση από τον EMA για τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 12 - 15 ετών στην Ευρώπη των 27 και είναι ασφαλή και ανοσογόνα. Η διάρκεια και το σχήμα της εφαρμογής του εμβολιασμού θα καθοριστεί από την πορεία της πανδημίας.

H κυρία Θεοδωρίδου τόνισε επίσης ότι πλέον υπάρχουν μελέτες για τα εμβόλια mRNA σε εγκύους, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν τις γυναίκες και δεν βλάπτουν το έμβρυο.

Θεμιστοκλέους: «Τσαρλατάνοι» οι υγειονομικοί που συμμετέχουν στο το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Μιλώντας για τους αρνητές του εμβολίου και το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, πιθανόν δεν έχουν εκτιμήσει τις συνέπειες της νόσου. Δεν βλέπουν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, τι έχει συμβεί». Αναφερόμενος, μάλιστα, στους υγειονομικούς που συμμετέχουν στο κίνημα, τους χαρακτήρισε «τσαρλατάνους» και τόνισε ότι υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και επιτροπές που εκτιμούν και αξιολογούν τα φάρμακα και τα εμβόλια και βάσει αυτών των εκτιμήσεων βαδίζει η επιστημονική κοινότητα.

«Η συμμετοχή γιατρών και οι διαφορετικές απόψεις γιατρών που συμμετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι κάτι πολύ σοβαρό. Δεν είναι θέμα δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης της άποψης ενός ατόμου. Κάποιος υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες»,
ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες