ΕΛΛΑΔΑ

Αλόννησος: Αμοιβή 18.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δολοφόνου του «Κωστή»

Αλόννησος: Αμοιβή 18.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δολοφόνου του «Κωστή»

Αλόννησος: Χρηματική αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δολοφόνου της φώκιας «Κωστής» - Σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση

H MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας προσφέρει χρηματική αμοιβή ύψους 18.000 ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή που θα οδηγήσουν, στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στη σύλληψη των υπευθύνων για τη θανάτωση της φώκιας «Κωστής».

Το ποσό συγκεντρώθηκε γι' αυτόν τον σκοπό μετά την ευγενική προσφορά του Ιδρύματος THALASSA (10.000 ευρώ), των Αττικών Εκδόσεων και της περιοδικής έκδοσης The TOC (5.000 ευρώ), αλλά και υποστηρικτών της MOm (3000 ευρώ).

Οι πολίτες που διαθέτουν πληροφορίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκάλυψη της ταυτότητας του/των δράστη/δραστών μπορούν να επικοινωνήσουν και με τα γραφεία της MOm (τηλ. 2105222888) ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας στο https://www.mom.gr/epikoinwnia

Προανακριτική εξέταση για τον θάνατο του «Κωστή»

Η εισαγγελέας ανέθεσε στον Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου προκαταρκτική έρευνα, με αφορμή δημοσιεύματα για την θανάτωση με ψαροντούφεκο του «Κωστή» -της φώκιας -μασκότ του νησιού - και τις μηνύσεις κατ’ αγνώστου που κατέθεσαν ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και ο Οργανισμός προστασίας Μεσογειακής φώκιας MOm – Monachus monachus.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, μέσω της παραγγελίας προκαταρκτικής έρευνας ζητείται από τη Λιμενική Αρχή του νησιού να εντοπιστεί ο άγνωστος δράστης, που κατηγορείται για θανάτωση ζώου σε βαθμό κακουργήματος.

Ακόμη, ζητείται να ληφθούν καταθέσεις λουόμενων αν παρατήρησαν κάτι ύποπτο για το θέμα, αλλά και να διερευνηθεί κατά πόσο επιτρέπεται η αλιεία με ψαροντούφεκο σε προστατευόμενο χώρο, όπως το Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Βόρειων Σποράδων.

Κατατέθηκαν μηνύσεις

Την ίδια ώρα, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και ο Οργανισμός προστασίας Μεσογειακής φώκιας MOm – Monachus monachus κατέθεσαν την Κυριακή μηνύσεις κατ’ αγνώστου δράστη που σκότωσε με ψαροντούφεκο την αρσενική φώκια «Κωστής», που ήταν η μασκότ της Αλοννήσου.

Σημειώνεται ότι το θηλαστικό βρέθηκε εκβρασμένο σε βραχώδη ακτή της Νήσου Περιστέρα, απέναντι από την Αλόννησο, ενώ έφερε διαμπερές τραύμα από καμάκι ψαροντούφεκου (δελφινιέρα).

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων με ανακοίνωσή του καταδικάζει απερίφραστα το αποτρόπαιο έγκλημα που έλαβε χώρα εντός της προστατευόμενης περιοχής ευθύνης του.

Όπως αναφέρει, το μεσημέρι το Σαββάτου 24/07/2021 εντοπίσθηκε πτώμα νεαρής αρσενικής μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, εκβρασμένο σε βραχώδη ακτή της Νήσου Περιστέρα, απέναντι της Αλοννήσου. Το ζώο έφερε διαμπερές τραύμα από καμάκι ψαροντούφεκου (δελφινιέρα). Πρόκειται για τη γνωστή φώκια με τη διακριτική ονομασία “Κωστής” και έφερε το σχετικό καρτελάκι στη ουρά του. Ο “Κωστής” ήταν ιδιαίτερα φιλικός και κοινωνικός με τους ανθρώπους και ποτέ δεν είχε παρουσιάσει επιθετική ή άλλη προβληματική συμπεριφορά.

Η άτυχη φώκια μεταφέρθηκε με το σκάφος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης MOm στο λιμάνι της Αλοννήσου όπου φορτώθηκε στο όχημα του Φορέα Διαχείρισης για να ταφεί στη συνέχεια σε χώρο που διαμορφώθηκε ανάλογα. Παράλληλα ελήφθησαν τα απαραίτητα δείγματα για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας παρουσιάζει στοιχεία αύξησης, απώλειες νεαρών ατόμων που δεν έχουν ωριμάσει αναπαραγωγικά αποτελούν σημαντικές απώλειες όσον αφορά το επίπεδο της κατάστασης διατήρησης του είδους. Ιδιαίτερα λυπηρό είναι το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη εντός της προστατευόμενης περιοχής του Θαλασσίου Πάρκου.

Οργανισμός MOm – Monachus monachus

Ο Οργανισμός MOm – Monachus monachus εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη κακία και βλακεία δεν έχει όρια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Το Σάββατο ειδοποιηθήκαμε ότι η νεαρή αρσενική φώκια «Κωστής» (μασκότ της Αλοννήσου τους τελευταίους μήνες) είναι νεκρή από ανθρώπινο χέρι. Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο, όπως διαπιστώσαμε, χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό! Το γεγονός έχει λυπήσει βαθύτατα και αγανακτήσει όχι μόνο τους ανθρώπους της MOm αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και επισκέπτες της Αλοννήσου που είχαν την τύχη να θαυμάσουν τον «Κωστή». Αυτός που το έπραξε προφανώς δεν έχει το ελάχιστο θάρρος να εμφανιστεί και να αναλάβει την ευθύνη της ανοησίας του.

Για αυτό και καθώς η συγκεκριμένη πράξη εκτός από ανήθικη είναι και κακουργηματική, καλούμε: Τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι. Όποιον πολίτη γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο αποτρόπαιο γεγονός να το γνωστοποιήσει άμεσα στις λιμενικές αρχές».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι αλλάζει πραγματικά η μετάλλαξη Δέλτα ως προς την πανδημία και την αντιμετώπισή της