ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός –Καλλιάνος: Δύσκολες οι επόμενες μέρες για την Αττική – Πώς θα εξελιχθεί το κύμα ζέστης

Καιρός –Καλλιάνος: Δύσκολες οι επόμενες μέρες για την Αττική – Πώς θα εξελιχθεί το κύμα ζέστης

Καιρός: Έτοιμο να κυκλώσει την Ελλάδα το κύμα ζέστης από την Αφρική - Προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα γγίξουν ακόμα και τους 43 βαθμούς – Πόσες ημέρες θα διαρκέσει ο καύσωνας

Για «δύσκολες ημέρες» κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφορικά το κύμα ζέστης που από χθες επηρεάζει τη χώρα μας. Όπως σημειώνει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook, από την Πέμπτη η άνοδος της θερμοκρασίας θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο αισθητή. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος ο καύσωνας θα πλήξει και την Αττική με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται για τουλάχιστον 6 ημέρες πάνω από τους 40 βαθμούς!

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ουσιαστικά από αύριο Πέμπτη θα γίνει περισσότερο αισθητή η άνοδος της θερμοκρασίας στην Αττική. Σας παρουσιάζω λοιπόν, ενδεικτικά, για τις επόμενες ημέρες, τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Αττική.

Πέμπτη : 40°C

Παρασκευή : 42°C

Σάββατο : 40-41°C

Κυριακή : 41°C

Δευτέρα : 42-43°C

Τρίτη : 41-42°C (με κάθε επιφύλαξη επειδή είναι μακριά μέχρι τότε)

Προσοχή :

Α) Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι θερμοκρασίες άνω των 40°C στην Αττική και για ακόμη κάποιες μέρες μετά την Τρίτη. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Β) Υπάρχει το περιθώριο μικρής απόκλισης από τις θερμοκρασίες που σας παρουσίασα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Γι' αυτό και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση κάνω λόγο για ενδεικτικές θερμοκρασίες.

Γ) Στον μεγάλο καύσωνα του 1987, για 8 συνεχόμενες ημέρες οι μέγιστες στην Αττική ξεπερνούσαν τους 40°C. Για να δούμε, θα συμβεί κάτι παρόμοιο και αυτή τη φορά;»

Έως 42 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή άνοδο αναμένεται να σημειώσει η θερμοκρασία την Τετάρτη 28/07.

Έτσι οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσουν τους 38 βαθμούς, ενώ οι απολύτως μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στα ηπειρωτικά στους 41-42 βαθμούς και στο Ανατολικό Αιγαίο τους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Χαμηλότερα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη λόγω της επικράτησης βορείων ανέμων με εντάσεις 5-6 μποφόρ.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί επισημαίνονται οι περιοχές όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους του 36 βαθμούς Κελσίου.

Over36_Jul28.jpg
Τετάρτη 28/07/2021: 2η ημέρα καύσωνα - Μέγιστες έως 41-42 βαθμούς

Ο καιρός την Πέμπτη (29/7)

Συνθήκες καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες στους 41-43 βαθμούς Κελσίου. Παροδικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια. Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη με συνθήκες καύσωνα κυρίως στα ηπειρωτικά και στο Ανατολικό Αιγαίο. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν μετά το μεσημέρι στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 39-41 βαθμούς, στη Κεντρική Ελλάδα από 18 έως 42-43 βαθμούς, στην Ήπειρο από 18 έως 40-42, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 41-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 39, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 35-36 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39-40 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 36-37 βαθμούς.

Υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την χώρα έως και την Τρίτη (3/8)

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με τις μέγιστες και τις ελάχιστες θερμοκρασίες έως και την ερχόμενη Τρίτη, 3 Αυγούστου:

Οδηγίες προστασίας για τον καύσωνα από την ΓΓΠΠ

Οδηγίες προς τους πολίτες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση