ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr - Λέκκας: Ο νέος χάρτης ρηγμάτων της Ελλάδας

Αποκλειστικό Newsbomb.gr - Λέκκας: Ο νέος χάρτης ρηγμάτων της Ελλάδας
Intime| ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σεισμοί: Μετά από 40 χρόνια, από το 1980 μετουσιώνεται ένας νέος σεισμοτεκτονικός χάρτης για τον ελληνικό χώρο, ο οποίος θα συμβάλει καθοριστικά στην κατασκευή νέων σύγχρονων δημόσιων έργων  

Στην αποκάλυψη για ένα νέο χάρτη ρηγμάτων του ελλαδικού χώρου ο οποίος επεξεργάζεται από διάφορα επιστημονικά ιδρύματα υπό τον ΟΑΣΠ, προχώρησε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Γεωλογίας (και πρόεδρος του ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

Το νέο πόνημα του ΟΑΣΠ έρχεται να αντικαταστήσει την παλαιότερη έκδοση του 1980 ο οποίος είχε συσταθεί πριν από 40 χρόνια από τους καθηγητές Γιάννη Δρακόπουλο, και Βασίλη Παπαζάχο. Αυτός ο πρώτος χάρτης είχε δημιουργηθεί σε κλίμακα 1:500.000 και αποτυπώνονταν πάνω του τα έως τότε γνωστά ρήγματα του ελληνικού χώρου. Με βάση αυτόν τον χάρτη σχεδιάζονταν και υλοποιούνταν τεχνικά έργα της χώρας όπως οδικοί άξονες, λιμάνια και άλλες υποδομές. «Από εκεί αντλούσαμε τα απαραίτητα στοιχεία» υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα αυτός ο παλιότερος σεισμοτεκτονικός χάρτης που ίσχυε έως σήμερα και είχε εκδοθεί από το ΥΠΕ και τον ΟΑΣΠ διέταξε μια «καριέρα» 40 ετών, αλλά όπως εξήγησε ο καθηγητής μέσα σε αυτή την περίοδο «οι γνώσεις που είχαμε συνολικά όλοι οι επιστήμονες "απογειώθηκαν", είτε με τους σεισμούς της Αθήνας, είτε με τους σεισμούς της Καλαμάτας, των Γρεβενών και σε δεκάδες άλλες περιοχές».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο στο Newsbomb.gr, 40 χρόνια μετά οι γνώσεις για τα ρήγματα, τους σεισμούς αλλά και τις κατασκευές εξελίχθηκαν σε ένα μεγάλο βαθμό και διαπιστώθηκε η ανάγκη ότι «έπρεπε να προχωρήσουμε σε κάτι καινούργιο».

«Πλέον, μετά από πολλές δεκαετίες διαπιστώθηκε η ανάγκη να επικαιροποιήσουμε αν όχι να αλλάξουμε τον χάρτη αυτόν. Την ευθύνη για την σύνταξη αυτού του χάρτη πάντα την είχε ο ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας. Το 2020 ως πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκανα μια σκέψη να φτιάξουμε τον χάρτη και πάλι από την αρχή. Γι' αυτό υπάρχει μια ολόκληρη επιτροπή (Επιτροπή Σεισμοτεκτονικού Χάρτης της Ελλάδας) που περιλαμβάνει περίπου 25 επιστήμονες και είναι μια ανοικτή επιτροπή για να δούμε τις προδιαγραφές που θα γίνει ένας τέτοιος καινούργιος χάρτης και στη συνέχεια αφού θέσουμε τις προδιαγραφές, να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε όλα τα γνωστά ρήγματα της χώρας με καινούργιες μεθοδολογίες με πιο σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις και τα καινούργια δεδομένα που έχουμε», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ο νέος χάρτης ρηγμάτων, θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και θα είναι αντίστοιχος άλλων χωρών όπως Ιταλίας, Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Νέας Ζηλανδίας ενώ πλέον θα είναι ηλεκτρονικός. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δημιουργείται με βάση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και έχει πολλά επίπεδα πληροφοριών, με την επιτροπή να έχει θέσει ήδη τις απαραίτητες προδιαγραφές.

«Τα βασικά στοιχεία του χάρτη θα αφορούν την ακριβή -όσο ποτέ άλλοτε- τοποθεσία των ρηγμάτων το μήκος τους, το πλάτος το "άλμα" και όλα τα χαρακτηριστικά τους, αν είναι ενεργό ή πιθανώς ενεργό και ανενεργό, εάν έχει δώσει ιστορικούς σεισμούς ή πρόσφατους εάν παρουσιάζει τμηματοποίηση (αν είναι σπασμένο σε πολλά κομμάτια ή όχι)», εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Όπως γνωστοποίησε ο ψηφιακός χάρτης θα διαθέτει δεκάδες στοιχεία τα οποία δεν διέθετε η προηγούμενη έκδοσή του και τα οποία θα βοηθήσουν την υλοποίηση των από εδώ και πέρα τεχνικών έργων. Παράλληλα και όντας εμπλουτισμένος με τα νέα αυτά στοιχεία θα βοηθά περισσότερο στην εκτίμηση από τους σεισμολόγους, ενδεχόμενων νέων σεισμών.

Ο νέος τεκτονικός χάρτης συντάσσεται υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ και συμμετέχουν όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας όπως το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών το Αστεροσκοπεία Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Πατρών και Πολυτεχνεία, ενώ πρόεδρος της επιτροπής είναι η καθηγήτρια Ρούλα Ροντογιάννη η οποία είχε συμμετάσχει και στην έκδοση του πρώτου εγχειρήματος.

Τέλος ο κ Λέκκας, ανέφερε ότι συντάκτες του χάρτη θα είναι όλοι οι επιστήμονες που θα προσφέρουν στοιχεία σε αυτή την προσπάθεια ενώ θα έχει ολοκληρωθεί περίπου στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ σημειώνεται ότι θα έχει την δυνατότητα να εμπλουτίζεται με νέα επιστημονικά στοιχεία κατά την πάροδο του χρόνου. Η νέα έκδοση θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και σε κοινή χρήση (ανοικτό δεδομένο) με πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.