ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός από το ECDC: Στο «πορτοκαλί» σχεδόν όλη η Ελλάδα - «Κόκκινη» ξανά η Κρήτη

Χάρτης κορονοϊού από το ECDC
O χάρτης που αναρτήθηκε από το ECDC σχετικά με την πορεία της πανδημίας.
ECDC

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, με το ECDC να «βάφει» πορτοκαλί μεγάλο μέρος της χώρας μας σε σχετικό χάρτη.

Ανησυχία προκαλεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να παρουσιάζει τη χώρας μας να βρίσκεται στο πορτοκαλί στον χάρτη- σύνθετο δείκτη, που περιλαμβάνει στοιχεία για τεστ, θετικότητα και κρούσματα κορονοϊού.

Αναλυτικότερα, στον χάρτη αυτό παρουσιάζονται να βρίσκονται στο κόκκινο η Κρήτη και αρκετά νησιά του Αιγαίου, με το υπόλοιπο μέρος να βρίσκεται είτε στο πορτοκαλί είτε στο κίτρινο. Πορτοκαλί, συγκεκριμένα, είναι κάποια νησιά του νοτίου Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική, η δυτική Ελλάδα, το σύνολο της Πελοποννήσου και η κεντρική Μακεδονία. Στο κίτρινο είναι η στερεά Ελλάδα, μέρος της Μακεδονίας και νησιά του βορείου Αιγαίου. Καμία περιοχή δεν είναι πράσινη.

Χάρτης κορονοϊού ECDC

Σημειώνεται πως κόκκινη παρουσιάζεται στον χάρτη και η Κύπρος. Επίσης, στο ίδιο χρώμα είναι Κορσική και τμήματα της Ισπανίας, καθώς και της Ολλανδίας. Στο πορτοκαλί είναι η Σικελία και το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Γαλλίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χάρτης θετικότητας, όπου η χώρα μας εμφανίζεται να βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της στο κίτρινο. Μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στο πράσινο είναι η Ήπειρος, η Θράκη και μέρος της Μακεδονίας.

Χάρτης θετικότητας από το ECDC

Στο πράσινο πάντως βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά στα τεστ που διενεργούνται.

χάρτης ECDC τεστ

Σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, τόνισε ότι σε όσα νησιά υπάρχουν τοπικές εξάρσεις κορονοϊού που γεννούν υγειονομικό κίνδυνο θα ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα, που δεν θα διαταράσσουν όμως καθοριστικά τη λειτουργιά του νησιού.

Από πλευράς του ο καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για «κόκκινα» νησιά στα οποία η θετικότητα κυμαίνεται από 4% έως και 5,5%, ενώ σημείωσε ότι εκτός από την Ίο και την Πάρο στα «κόκκινα» νησιά εντάσσεται πλέον και η Τήνος. Στην Κρήτη πάντως είπε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόθεν έσχες: Οι πλούσιοι και φτωχοί της Βουλής