ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Ενα βήμα πριν τη λήψη νέων μέτρων στη Μύκονο και την Ίο

Ο Νίκος Χαρδαλιάς
Ο Νίκος Χαρδαλιάς
Intimenews

Τις περιοχές της χώρας που επιστρέφουν στο «κόκκινο» γνωστοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Πέμπτης.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας έκρουσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, το απόγευμα της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο, βρίσκονται η Ίος και η Μύκονος, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Ανησυχία Χαρδαλιά για έξι ακόμη νησιά

Εντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η επιδημιολογική τους εικόνα, όπως ανέφερε, προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, ενώ προσέθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Τήνου, της Λευκάδας, της Σαντορίνης, της Πάρου και της Ρόδου προκαλεί ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα, το ECDC έβαλε στο «πορτοκαλί» ξανά σχεδόν όλη τη χώρα.

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης επικαιροποιείται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.