ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αχαΐα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 16 άτομα στο νοσοκομείο - Κάηκαν πάνω από 20 σπίτια στη Ζήρια

Φωτιά Ζήρια
Περισσότερα από 20 σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες
INTIME NEWS

Φωτιά στην Αχαΐα: Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Αχαΐα από το μεσημέρι του Σαββάτου (31/07), με τη φωτιά να έχει κάψει περισσότερα από 20 σπίτια στον οικισμό Ζήρια, από όπου ξεκίνησε η φωτιά, ενώ 8 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο - Επανέρχεται η κυκλοφορία στην Αθηνών - Κορίνθου - Πού βρίσκεται το μέτωπο της πυρκαγιάς

Στο Νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα. Οι επτά παρέμειναν νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους (έξι πολίτες και ένας Λιμενικός) των οποίων η κατάσταση δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας, ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αχαΐα

Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά πρόκειται να δώσουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε μία μεγάλη περίμετρο ανάμεσα στη Ζήρια, το Λαμπίρι και τις Καμάρες. Την ίδια ώρα δόθηκε εντολή στους κατοίκους του Λόγγου να επιστρέψουν στα σπίτια τους μιας και η περιοχή δεν κινδυνεύει πλέον από τη φωτιά.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Σε 16 ανήλθαν οι τραυματίες από την πυρκαγιά

Τους δεκαέξι έχουν φθάσει οι τραυματίες από την φωτιά στην Αιγιάλεια.

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν, σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των υγειονομικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η υγειονομική περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την 6η Υ.ΠΕ., «στο νοσοκομείο του Αιγίου, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ».

Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του υγειονομικού συστήματος είχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η υγειονομική περιφέρεια ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

«Κάηκαν τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια στη Ζήρια»

Κρανίου τόπος θυμίζει το χωριό Ζήρια, από όπου ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά. Δυστυχώς, οι φλόγες πέρασαν μέσα από το χωριό, με αποτέλεσμα δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, να καούν, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά περισσότερα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος μίλησε νωρίτερα στο Newsbomb.gr και αποκάλυψε πως από την πυρκαγιά έχουν καεί ήδη τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια.

«Δραματική είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο χωριό Ζήρια και μιλάμε για ένα χωριό ζωντανό με 1.000 κατοίκους. Η φωτιά πέρασε μέσα από τη Ζήρια και ακόμα καίει, ενώ δίνεται συνεχής μάχη με τις αναζωπυρώσεις», δήλωσε στο Newsbomb.gr. «Μιλάμε για καταστροφή, η φωτιά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, πέρασε μέσα από τον ιστό του χωριού. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τυλίχθηκαν τουλάχιστον 20 με 30 σπίτια στις φλόγες και η φωτιά καίει ακόμα», ανέφερε μεταφέροντας τις δραματικές στιγμές που εκτυλίσσονται το Σάββατο στην Αχαΐα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, όπου ανήκει και ο οικισμός του Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης τόνισε στο ΑΠΕ πως «είναι μεγάλες οι ζημιές, καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης, ανέφερε ότι «υπάρχει διακοπή και στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα αντλιοστάσια είναι σε λειτουργία», προσθέτοντας ότι «είμαι πολύ στενοχωρημένος, γιατί κάηκε ένα πανέμορφο χωριό, ενώ και ο οικισμός Λαμπίρι, που επλήγη από την φωτιά, είναι ένα υπέροχο μέρος». «Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερο μένος», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Παναγιώτης Περλέγκας, για τα όσα βίωσαν οι κάτοικοι, βλέποντας το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τα σπίτια τους.

Εκκενώθηκαν Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι και Λογγό

Σημειώνεται πως το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξε προληπτική εκκένωση στη Ζήρια, τις Καμάρες, το Λαμπίρι και το Λογγό καθώς και ενός ξενοδοχείου όπου διαμένουν πολλοί τουρίστες.

Παράλληλα στήθηκε επιχείρηση για την εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης στο Λαμπίρι. Συγκεκριμένα απομακρύνθηκαν 110 παιδιά με λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην Πάτρα συνοδεία περιπολικών.

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Από το μεσημέρι του Σαββάτου για λόγους ασφαλείας διακόπηκε η κυκλοφορία στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ κανονικά περνούσαν τα οχήματα που κατευθύνονταν προς Πάτρα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Τροχαίας οι οδηγοί που κινούνται προς Αθήνα χρησιμοποιούσαν την Εθνική Οδό Ναυπάκτου – Ιτέας.

Λίγο μετά τις 12 το βράδυ αποκαταστάθηκε πλήρως, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού, Πατρών – Κορίνθου, από το ύψος του Δρεπάνου, έως την περιοχή του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, οι οδηγοί παρακαλούνται να είναι προσεκτικοί κατά τη μετακίνησή τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Όσον αφορά στην κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα αυτοκίνητα απεγκλωβίζονται σταδιακά και κατά μικρές ομάδες, με τη συνοδεία πάντα ενός περιπολικού για λόγους ασφαλείας.

Χρυσοχοΐδης: Πήρε γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις

«Σήμερα εκδηλώθηκαν 56 πυρκαγιές. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αρκετές πυρκαγιές στην Αχαΐα και αρκετές από αυτές έλαβαν διαστάσεις και εξελίχθηκαν πλησίον κατοικιών αλλά και εντός οικισμών. Για την σημερινή πυρκαγιά που ξεκίνησε πλησίον του οικισμού Ζήρια το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε στις 12:25. Υπήρξε άμεση και μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ προσέθεσε:«Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα και από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 1 ακόμη ελικόπτερο ως συντονιστικό. Συνολικά στην περιοχή της Αιγιαλείας λόγω της επέκτασης της πυρκαγιάς επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πυρκαγιάς, σημείωσε ο κ.Χρυσοχοΐδης: «Εξελίχθηκε ανάμεσα σε δασική βλάστηση, γεωργικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, εντός του αστικού ιστού. Ελαβε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις, μπήκε μέσα σε οικισμούς, γι' αυτό πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις και μέσω του 112 έλαβαν μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι. Στη συνέχεια έλαβαν δεύτερο μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό Λόγγο, ανατολικότερα των προηγούμενων οικισμών με σκοπό να εκκενωθούν οι οικισμοί και να είναι οι πολίτες ασφαλείς.

Με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη και πυροσβεστικό πλοιάριο που παραλαμβάνει και περισυλλέγει λουόμενους ή κατοίκους των παράλιων περιοχών. Το ίδιο συνέβη και με το Λιμενικό Σώμα και τις διασωστικές λέμβους του, καθώς επίσης και ιδιώτες οι οποίοι εκκένωσαν όλες τις περιοχές που κινδύνευαν πολίτες. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ είναι επίσης παρόν προκειμένου να βοηθήσει τους κατοίκους να γίνει σωστά η εκκένωση των οικισμών και να μην κινδυνεύσει κανείς».

Ο υπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Οσον αφορά τον καύσωνα επισήμανε:«Ολες οι Υπηρεσίες της χώρας είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του καύσωνα, για την προστασία των ευπαθών ομάδων για την προστασία των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την άρτια λειτουργία των κρίσιμων υποδομών και των κρίσιμων λειτουργιών της χώρας. Όλα αυτά σήμερα, την πρώτη μέρα της δοκιμασίας που περνάμε, λειτούργησαν εξαιρετικά, χωρίς πολλά προβλήματα, και δηλώνω με ικανοποίηση ότι το κράτος, η αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς που έχουν αναλάβει έναν ρόλο στην αντιμετώπιση και διαχείριση αυτής της κρίσης λειτουργούν στο πλαίσιο του σχεδίου το οποίο εξελίσσεται και θα εξελίσσεται τις επόμενες μέρες. Οι αντίξοες συνθήκες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί και οι μετεωρολόγοι. Καλούμε τους πολίτες να απέχουν από κάθε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον ή στον αστικό ιστό που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να διαδώσει πυρκαγιά με τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Εμείς είμαστε όλοι εδώ, σε επαγρύπνηση, σε κινητοποίηση σε επιφυλακή και είμαστε όλοι εδώ και θα παραμείνουμε και τα επόμενα 24ωρα που θα εκδηλώνεται το φαινόμενο αυτό, εδώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά που βρίσκεται στον τόπο της πυρκαγιάς και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου».

Ενεργοποιήθηκε δύο φορές το 112

Υπενθυμίζεται δύο φορές ενεργοποιήθηκε το 112 για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

Συγκεκριμένα στις 14:35 οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν, ενώ στις 17:45 στάλθηκε ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

Μεταφέρθηκαν 111 άτομα από τον Λόγγο, τη Μπούκα και τα Πεύκα

Σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμενικού τα σκάφη του Λ.Σ έχουν συνδράμει μέχρι τώρα για τη μεταφορά 78 ατόμων από το ξενοδοχείο long beach στη περιοχή Λογγός και 23 ατόμων από τις περιοχές Μπούκα και Πεύκα.

Όλες οι απομακρύνσεις έχουν γίνει προληπτικά. Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 4 σκάφη του Λιμενικού και έχουν απεγκλωβίσει συνολικά 107 άτομα τα οποία έχουν μεταφέρει στο Αίγιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνας - Αρναούτογλου: Πότε αναμένονται οι πρώτες ανάσες δροσιάς... (pic)